Sommaren i Peking är synonym med doften av grillat kött med chilipeppar och kummin, tillagat på skrangliga små gatugrillar. Men i år kan de tvingas att hålla elden släckt, enligt nytt beslut.
– I takt med att vädret blir varmare fylls gatorna med grillstånd, med fräsande kebab på grillen och kall öl. Men det skapar också allvarliga luftföroreningar och oönskat buller, säger Dang Xuefeng vid Pekings stadsadministration till engelskspråkiga China Daily.
Bilar och industrier
Kritiken mot åtgärden lät inte vänta på sig. Är verkligen grillrök en orsak till den grågula smogg som täcker staden? Och kommer luften att förbättras av att de försvinner?
Zhou Rong vid miljöorganisationen Greenpeace i Peking brukar ofta träffa vänner vid gatugrillarna.
– Visst, röken är inte bra om man sitter precis jämte och andas in den. Men den påverkar inte den övergripande luftkvaliteten, säger hon till TT.
– Det stora problemet är naturligtvis att det är för många bilar i Peking och enorma utsläpp från koleldade tunga industrier runt staden. Att släcka gatugrillarna kommer inte förbättra luften alls.
Barnfamiljer flyr Peking
Luftföroreningarna har vuxit till apokalyptiska nivåer i Peking. Sjukdomar relaterade till dålig luft skjuter i höjden. Många barnfamiljer flyr staden och företag får allt svårare att rekrytera personal från andra länder.
100 miljarder ska satsas
Det görs dock framsteg, framhåller Zhou Rong. Under de tre kommande åren ska den hisnande summan 100 miljarder kronor satsas på att förbättra luften i Peking. Det satsas på lokaltrafik, kol ersätts med naturgas, föroreningstunga industrier stängs och investeringar görs i grön energi.
– Det genomförs bra åtgärder i Peking och kolförbränningen väntas halveras under de kommande fem åren, säger hon. I hela Kina ökar medvetenheten kring luftkvalitet, både bland befolkningen och inom regeringen.