Grillförbud möter kritik i Peking

Uppdaterad
Publicerad

Kinas ledare har vidtagit en ny åtgärd för att råda bot på den dåliga luften i Peking – förbud mot grillstånd på stadens gator. Men många anser att regeringen blundar för de verkliga miljöbovarna.

Sommaren i Peking är synonym med doften av grillat kött med chilipeppar och kummin, tillagat på skrangliga små gatugrillar. Men i år kan de tvingas att hålla elden släckt, enligt nytt beslut.

– I takt med att vädret blir varmare fylls gatorna med grillstånd, med fräsande kebab på grillen och kall öl. Men det skapar också allvarliga luftföroreningar och oönskat buller, säger Dang Xuefeng vid Pekings stadsadministration till engelskspråkiga China Daily.

Bilar och industrier

Kritiken mot åtgärden lät inte vänta på sig. Är verkligen grillrök en orsak till den grågula smogg som täcker staden? Och kommer luften att förbättras av att de försvinner?

Zhou Rong vid miljöorganisationen Greenpeace i Peking brukar ofta träffa vänner vid gatugrillarna.

– Visst, röken är inte bra om man sitter precis jämte och andas in den. Men den påverkar inte den övergripande luftkvaliteten, säger hon till TT.

– Det stora problemet är naturligtvis att det är för många bilar i Peking och enorma utsläpp från koleldade tunga industrier runt staden. Att släcka gatugrillarna kommer inte förbättra luften alls.

Barnfamiljer flyr Peking

Luftföroreningarna har vuxit till apokalyptiska nivåer i Peking. Sjukdomar relaterade till dålig luft skjuter i höjden. Många barnfamiljer flyr staden och företag får allt svårare att rekrytera personal från andra länder.

100 miljarder ska satsas

Det görs dock framsteg, framhåller Zhou Rong. Under de tre kommande åren ska den hisnande summan 100 miljarder kronor satsas på att förbättra luften i Peking. Det satsas på lokaltrafik, kol ersätts med naturgas, föroreningstunga industrier stängs och investeringar görs i grön energi.

– Det genomförs bra åtgärder i Peking och kolförbränningen väntas halveras under de kommande fem åren, säger hon. I hela Kina ökar medvetenheten kring luftkvalitet, både bland befolkningen och inom regeringen.

Fakta: Luftföroreningar i Kina

* Upp till 400 000 kineser beräknas dö varje år på grund av luftföroreningar, enligt Världsbanken.

* I januari var partikelhalten i Pekings luft 40 gånger högre än WHO:s gränsvärden.

* Den kliande hosta som många i Peking dras med, på grund av smoggen, kallas skämtsamt ”Pekingkittling”.

Källa: CNN, Financial Times (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.