Foto: TT

Gripanden för Catalánmordet

Uppdaterad
Publicerad

En milisledare och en polisman har gripits för mordet i Kongo-Kinshasa på svenska Zaida Catalán och amerikanen Michael Sharp. De båda mördades i mars förra året.

Zaida Catalán och Michael Sharp var experter för en FN-kommitté direkt under FN:s säkerhetsråd med uppdrag att bland annat övervaka sanktionerna mot Kongo-Kinshasa och utreda misstänkta massakrer.

Gripandena skedde i lördags, enligt Manix Kabuanga, biträdande guvernör i Kasaiprovinsen.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

FN-rapport: ”Morden överlagda”

I slutet av december greps en man misstänkt för att ha beordrat mordet på Zaida Catalán och Michael Sharp. I en FN-rapport från 2017 beskrevs morden som överlagda samt att kongolesiska myndigheter kan ha varit inblandade.

Zaida Catalán och Michael Sharp dödades tillsammans med sin tolk Betu Shintula under ett FN-uppdrag i mars 2017 när de utredde uppgifter om dussintals massgravar i den krigshärjade Kasai-regionen.

Efter mordet på de tre FN-anställda pågår parallella brottsutredningar i Kongo-Kinshasa, Sverige och USA.

En hög officer kallar de två senaste gripandena för ett ”betydande framsteg” i utredningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Mer i ämnet