Se när inälvor kastas i parlamentet. Foto: AP/TT

Protest mot fläskköttimport i Taiwan – kastade grisinälvor i parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

En konflikt om fläskkött har blossat upp i Taiwan, efter ett beslut om att tillåta import av en viss typ av kött från USA.

Beslutet, som kommer från Taiwans president, handlar om att tillåta import av fläskkött innehållande ett tillväxthormon som är förbjudet i EU och Kina. Washington har välkomnat beslutet, som anses vara ett steg mot ett framtida frihandelsavtal mellan USA och Taiwan.

Kinavänliga oppositionspartiet KMT har riktat skarp kritik mot beslutet, och får understöd av många taiwaneser som oroar sig för matsäkerheten efter flera livsmedelsskandaler de senaste åren.

”För att skydda människors hälsa och trygga en grundläggande matsäkerhet kan oppositionspartiet inte annat än göra motstånd”, skriver partiet i ett uttalande.

Inälvor i parlamentet

KMT har protesterat genom att hindra premiärminister Su Tseng-Chang från att tala i parlamentet. Under fredagen bildade därför representanter för det styrande DPP en mänsklig mur runt honom. KMT:s ledamöter svarade genom att störa honom med olika former av oljud, och genom att kasta grisinälvor i parlamentet.

DPP kallar tilltaget ”vidrigt” och konstaterar att inälvorna spridit stank i parlamentet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.