Foto: SVT

Grön by slås ut av Vattenfalls brunkolsplaner

Uppdaterad
Publicerad

Inom kort väntas beslut om svenska statens företag Vattenfall får utöka sina brunkolsgruvor i Tyskland – en satsning som skulle utplåna flera byar och kritiseras hårt.

I byn Proschim i östra Tyskland står förnybar el mot fossilkraft, då här finns ett stort bioenergiföretag som hotas av Vattenfalls brunkolsplaner. Byns borgmästare Petra Rösch är rädd att ortens företag ska gå under.

– Jag anser att det bara handlar om profit. I Sverige överväger Vattenfall alternativa energikällor och agerar därefter. Här låter man helt enkelt den återstående delen av Lausitz förstöras och det är absolut inte okej, säger hon till SVT.

Företaget har tagit den tyska energiomställningen på allvar, och på en stor vägg sitter en banderoll med texten ”energiwende”, det tyska ordet för landets omställning från fossilt bränsle och kärnkraft till småskalig och förnybar energi.

Mer än självförsörjande

Den gröna byn Proschim producerar el för 5.000 personer, betydligt mer än vad man gör av med. Alla dessa satsningar hotas nu av Vattenfalls planer på att utöka dagbrottet Weltzow Süd som nu ligger fyra kilometer bort, enligt borgmästarens son Hagen Rösch.

– Här i Proschim kommer det gamla att förstöra det nya. Brunkolsgruvorna kommer att förstöra solpanelerna och biogasanläggningen. Det är en helt galen situation, helt unik i Tyskland, och kanske i hela världen.

Vill förlänga gruvorna

Vattenfall driver fem kolgruvor i östra Tyskland. De försörjer företagets tre kolkraftverk i Lausitz. Men dagens kolgruvor har bara ytterligare 10 års livslängd, vilket lett till att Vattenfall ansökt om att få utöka tre av dagbrotten, Weltzow Süd, Jänschwalde och Nochten.

Dessutom finns framtida planer på att öppna två helt nya dagbrott och Vattenfall ansöker nu om att bryta ytterligare nästan 800 miljoner ton brunkol. Det skulle hålla igång kraftverken i ytterligare 10-15 år, fram till omkring år 2040, vilket enligt Thoralf Schirmer, presstalesman på Vattenfall, är en nödvändighet.

– Det är nödvändigt om vi ska försörja miljoner av människor, företag och industri med el.

Tusentals får flytta

Om dagbrotten får breda ut sig mer måste inte bara Proschim utan även flera andra byar med sammanlagt 3.500 personer rivas.

Vattenfall betalar för nya hus, men få vill förstås flytta.

Johannes Kapelle bor längs bygatan i Proschim med sin fru Marianne i en gammal gård med lite skog. Paret har kämpat i årtionden mot kolgruvan och har blivit något av symbolen för motståndet. På taket finns både solfångare och solceller, de har eget vindkraftverk och använder vedpanna på vintern.

– Det var 17 år sedan vi eldade med kol. Nu är det bara ved, säger Johannes Kapelle med stolthet till SVT.

Enligt Marianne Kapelle fanns planen på att utöka kolgruvan redan under den östtyska tiden, men gamla löften om att byn inte ska rivas är nu som bortglömda.

Släpper ut mer än Sverige

Men det här handlar inte bara om byar och natur som förstörs, utan också om klimatpåverkan. I Vattenfalls fem gruvor i regionen Lausitz bryts 60 miljoner ton brunkol varje år och det ger mer koldioxidutsläpp än hela Sverige.

Att sälja kolgruvorna och kraftverken löser inte klimatproblemet. Kolet måste även stanna i marken, menar miljörörelsen, som även pekar på att Vattenfall får svårt att nå de egna klimatmålen utan att stänga kolkraftverk.

Företagets mål är att minska utsläppen av växthusgaser till 65 miljoner ton till 2020. Men förra året ökade istället utsläppen med drygt 3 miljoner ton till 88 miljoner ton, framför allt på grund av nya kraftverk.

– Om vi ska undvika katastrofala klimatförändringar måste vi sluta elda med brunkol, som Vattenfall nu planerar att göra i flera årtionden, säger Anike Peters på tyska Greenpeace, som driver en tuff kampanj mot att förlänga kolgruvornas livslängd.

Men Thoralf Schirmer från Vattenfall ifrågasätter huruvida det finns alternativ till brunkolen.

– Frågan är då var strömmen ska komma ifrån som i dag kommer från brunkol.

Hoppas på lagring

Enda sättet att kunna driva kolkraftverken vidare utan att hota klimatet är att begrava koldioxiden i underjorden. Tekniken har testats på Vattenfalls kraftverk Jänschwalde och Schwarze pumpe, men lagts i malpåse eftersom det idag inte är tillåtet i Tyskland.

Dessutom är det olönsamt så länge det är billigt att släppa ut koldioxiden. Men Vattenfall har ändå stora förhoppningar på tekniken.

– Det är klart att det är ett stort steg den dagen tekniken finns, säger Thoralf Schirmer.

Vägrar ge upp

Inom kort väntas ett första klartecken, och i juni avgör delstatspolitikerna i Brandenburg om gruvplanerna ska gå vidare. Men familjen Rösch kommer inte att ge upp.

– Proschim är mitt hem. Här har jag mina rötter, och här har vi jordbruksföretaget vi byggt upp. Här måste vi bo. Vi behöver inte kolet. Det har förstört så mycket i det här området, förstört byar. Det är inte nödvändigt och vi vill inte ha det så mer, säger Petra Rösch till SVT.

Fakta

Tyskt energimål

Tyskland har en tuff målsättning. Landets nio sista kärnkraftverk ska ha försvunnit fram till år 2022.

Samtidigt ska landets koldioxidutsläpp minska kraftigt.

Förnybar el ska ha vuxit till 80 procent till 2050.

El från vind, sol och biobränsle har tack vare stora subventioner exploderat och producerade förra året nästan en fjärdedel av all el, men Tysklands enorma reserver av brunkol, som kan räcka i 250 år, ger lika mycket och dessutom billigare el.

Källa: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.