Foto: TT/SVT

Grön energirevolution i oljans hemstad Texas

Uppdaterad
Publicerad

I oljans hemstat Texas pågår en energirevolution. Vindkraften byggs ut i snabb takt och står i dag för 10 procent av elförsörjningen. Texas koldioxidutsläpp är på väg ner. SVT for till Texas för att hitta orsakerna bakom den oväntade utvecklingen.

Lantbrukaren Monette Scott står och tittar ut över skogen av vindkraftverk . Vi är i västra Texas, här snurrar tusentals enorma vindkraftverk uppe på bergsplatåerna.

Hon och hennes man hyr ut sin mark till energibolagen som byggt vindkraftverk på den. Makarna Scotts boskap betar nedanför de enorma rotorbladen som skär skivor av elektricitet ur luften.
Vad tänker du när du tittar på vindkraftverken? frågar jag henne.
– Jag tycker de är vackra, särskilt i solnedgången. Jag tänker på trygghet, pengar! säger hon uppriktigt.
Som pensionärer kan de leva gott på den avkastning de får från energibolagen som General Electric, i form av en royalty på vad  bolagen tjänar.

Oljan på upphällning

Det blåser friskt på de vindpinade slätterna i västra Texas – landskapet känns oändligt, fortfarande står oljepumpar här och där och nickar upp och ner medan oljan pumpas ur marken. Men Texasborna vet att oljan är på upphällningen.

De är vana att tjäna pengar på sin mark, om det är olja eller vind spelar ingen roll. De vi möter säger att samma upphetsning i dag råder kring vindkraften som gamla tiders oljerush. 

Kör de största bilarna

Texas har inte drabbats av någon plötsligt engagemang för de hotande klimatförändringarna. Här kör man de största  bilarna, i skolvärlden pågår en strid om man måste lära eleverna att människans fossilförbränning påverkar klimatet, här är bensinen billigare än mjölk. 
Nej, att vindkraften är en sån framgång i Texas beror enbart på dess lönsamhet.
– Det här kan komma som en chock att detta sker just i Texas, säger energiprofessor Mikael Webber vid University of Texas.
– Förklaringen ligger i att vi har enorma områden med billig mark och vi har stor kunskap i att producera energi. Vind eller olja spelar ingen större roll.

Faktorer som krävs för framgång

Det är några faktorer som krävs för att göra vindkraften framgångsrik, berättar han.
– Det behövs vind, det har vi Texas, det behövs växande efterfrågan på el, det har vi i Texas med vår växande befolkning, det behövs banker och rika företag villiga att låna ut pengar och satsa på den infrastruktur som krävs , det har vi i Texas.
– Det krävs också andra energikällor att backa upp vindkraften med för de dagar det inte blåser (cirka 20-40 dagar om året i västra Texas) till det använder vi naturgas som vi har gott om i Texas.

Har mest vindkraft i USA

En konsekvens av satsningen på vindkraft är att Texas CO2 utsläpp minskat med 9 procent på sex år. Texas har i dag mer vindkraft än någon annan delstat i USA. Om Texas vore ett eget land skulle det vara världens femte största vindkraftsproducent.
Naturvårdsprotesterna har också varit relativt milda, det går inga större migrationsrutter för fåglar i västra Texas, det största problemet är att många fladdermöss dör när de krockar med vindkraftverken, de är värdefulla för de äter insekter och också är pollinatörer.

Lokala strider i Sverige omöjliga i Texas

Till bilden hör också att Texas har ett eget elnät som de råder över, enligt delstatens lagar det går det heller inte att stämma sin granne, om man är missnöjd med att få sin utsikt förstörd av vindkraftverk. De lokala strider som omger vindkraften i till exempel södra Sverige är omöjliga här i Texas. Dessutom får energibolagen en skatterabatt från USA:s regering för just vindkraft – ett led i att få ner USA:s koldioxidutsläpp och bli mer självförsörjande på energi.

Vad kan utvecklingen i Texas betyda för USA och för resten av världen nu när världens ledare är samlade i New York för att försöka få igång de haltande globala klimatförhandlingarna?

– Lärdomen är att det måste vara lönsamt att satsa på klimatvänliga energislag. Det är svårt att konkurrera med oljan som är ett högeffektivt, ”tätt” och ganska billigt bränsle.
– Men nu byggs så stora vindkraftverk att 100 snurror här i Texas förser 35.000 hem med billig el – vinden är ju gratis. Vi forskar också i hur man ska kunna transportera och lagra el från solceller och vind via befintliga transmissionsanläggningar byggda för kol och olja. Näringslivet har investerat enorma belopp i infrastrukturen för fossila bränslen, kan den användas för gröna energislag är mycket vunnet, säger professor Mikael Webber.

Vindkraft kommer bli mer konkurrenskraftig

Han tror att vindkraften kommer att fortsätta öka eftersom det är ett billigt energislag och tekniken blir allt bättre, medan priset på olja och kol kommer fortsätta gå upp. Det kommer göra vind mer konkurrenskraftig på sikt. 
Sedan några år tillbaka ligger vindkraft, solceller och vattenkraft på fjärde plats, före kärnkraften, som elproducent i USA. 
På platserna ett till tre ligger olja, kol och naturgas.

– Det sker en snabb energiomställning nu i USA, konstaterar Mikael Webber.

Landskapet i västra Texas är redan förvandlat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatmöte i New York

Mer i ämnet