Polarforskare kan ha upptäckt världens nordligaste ö av en slump

Uppdaterad
Publicerad

En dag i juli var polarforskare ute för att samla prover när de plötsligt såg en ö i havsisen utanför Grönlands kust. Efter noggrannare inspektion konstaterades att det inte var den redan kända ön Oodaaq som de först trodde. Utan en helt ny.

Den lilla ön som mäter ungefär 30 meter, med en högsta topp på tre meter, består av lera från havsbotten och morän, jord och sten som lämnats kvar av rörliga glaciärer. Håller den sig över vattnet vid högvatten, vilket är ett kriterium för öar, blir det den nordligaste ön i världen, rapporterar Reuters.

Oväntad upptäckt

Forskarna, som var ute efter några prover, trodde först att de hade anlänt till Oodaaq, en ö som upptäcktes 1978 av ett danskt undersökningsteam. Men när de senare kontrollerade den exakta platsen, insåg de att de hade funnit en annan ö 780 meter nordväst.

– Alla var glada att vi hittade det vi trodde var Oodaaq, säger schweiziska entreprenören Christiane Leister, som finansierade expeditionen.

– Det är lite som historiska upptäcktsresande, som trodde att de landat på en viss plats, men faktiskt hittat ett helt annat område, fortsätter han.

Inte en effekt av global uppvärmning

Även om landbiten exponerades genom skiftande packis, menar forskarna att öns uppkomst inte är en direkt följd av den globala uppvärmningen, som har krympt Grönlands inlandsis. Området norr om Grönland har nämligen några av de tjockaste polära havsisarna, förklarar Rene Forsberg, professor och chef vid Danmarks rymdinstitut. Men han tillägger dock att isen minskat i tjocklek till två-tre meter på sommaren, jämfört med fyra meter när han besökte området 1978.

Forskarteamet, vars avsikt inte alls var att upptäcka en ny ö, föreslår att den ska få namnet Qeqertaq Avannarleq, vilket betyder ”den nordligaste ön” på Grönländska.

Först med nyheten var den danska tidningen Weekendavisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.