• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Foto: TT

Grönt ljus för cyklister med chip

Århus i Danmark kan komma att bli staden där ingen behöver stanna för rött ljus – i alla fall inte om man tar sig fram på cykel.

Nyligen påbörjades ett försök att förse cyklar med ett chip som sänder en signal till trafikljusen så att de slår om till grönt när man närmar sig.

I ett första steg har försöket begräsats till korsningen Grönnegade och Åboulevarden men om det faller ut väl kan det komma att spridas till flera platser i staden.

”Grön våg”

Studenten Pernille Clausen är en av 200 som fått testa chipet på cykeln:

– Det är klart att det vore bra med en ”grön våg” hela vägen till skolan, säger hon.

Thomas Hoejgaar är en annan cyklist som tycker att det är en utmärkt idé:

– Oräkneliga gånger har jag kommit fram till ett trafikljus där det inte finns några bilar i närheten, men du måste stå och vänta i alla fall.

Bilister vill också fram

På hundra meters håll känner trafikljuset att en cykel är på väg och om det redan är grönt förlängs tiden så att cykeln säkert hinner passera korsningen. Men det finns vissa begränsningar – staden är ju full av bilister som också vill komma fram.

– Vi vill inte att hela staden ska vara full av chip som dessa eftersom det skulle stoppa upp biltrafiken, och det är förstås inte lösningen, säger Pablo Celis, projektledare för Aarhus Bike City.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer