Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Slukhålet i Chile som fortsätter att växa kan vara orsakat av gruvföretaget i närheten. Vilket har lett till att lokalbefolkningen protesterar mot företaget. Foto: Reuters

Det enorma slukhålet i Chile fortsätter att växa

Publicerad

Det 200 meter djupa slukhålet i Chile kan ha orsakats av en gruva i närheten, vilket kan stå företaget bakom gruvan dyrt.

– Vi kommer gå hela vägen med konsekvenserna. Med sanktioner, inte bara böter, säger gruvminister Marcela Hernando i ett pressmedelande.

I slutet av juli upptäcktes ett 200 meter djupt slukhål  vid koppar- och guldgruvan Candelaria i norra Chile. Till en början mättes en diameter på 25 meter men nya mätningar visar på en diameter på 35,6 meter.

Vad som har orsakat slukhålet är ännu oklart men misstankar riktas mot den närliggande gruvan som ägs av svensk-kanadensiska Lundin Mining och ett japanskt företag.

Nu ska undersökningar genomföras både inifrån gruvan och utanför för att reda ut händelseförloppet.

Se demonstranterna och det enorma slukhålet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.