Räddningsarbetare vid ingången till den översvämmade kolgruvan i regionen Xinjiang, nordvästra Kina. 11 april 2021. Foto: Gao Han/AP/TT

Gruvarbetare fast under jord i Kina

Publicerad

21 gruvarbetare sitter fast under jord sedan en kolgruva i regionen Xinjiang, nordvästra Kina, drabbats av översvämningar som orsakat ett elavbrott.

Totalt befann sig 29 arbetare i kolgruvan varav åtta hittills har kunnat undsättas. Man har lyckats identifiera var de övriga gruvarbetarna befinner sig, men det är svårt att nå dem. Man har även installerat pumputrustning för att få ut vatten ur gruvan.

Gruvolyckor är vanligt förekommande i Kina, bland annat på grund av bristande säkerhet och låg efterlevnad av arbetsmiljöregler.

Många döda i gruvor

I januari fastnade 22 gruvarbetare i Shandongprovinsen under jord efter en explosion. Efter två veckor kunde elva av dem räddas, medan resten omkom i gruvschakten.

I december i fjol dog 23 gruvarbetare efter att ha blivit instängda i en gruva i Chongqing, och några månader tidigare dog 16 i kolmonoxidförgiftning i en annan gruva i samma stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.