Juan Guaidó talar med pressen i Caracas, Venezuela 2 april 2019. Foto: Manaure Quintero/TT

Venezuelas oppositionsledare Guaidó fråntas sin immunitet – hotas av åtal

Publicerad

Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó fråntas parlamentarisk immunitet efter ett beslut av grundlagsförsamlingen, vilket innebär att landets högsta domstol nu kan åtala honom.

Beskedet kommer dagen efter att Venezuelas högsta domstol gett order om att Guaidó ska fråntas sin immunitet.

Den venezuelanska grundlagen ger folkvalda politiker immunitet. Men för att bli fråntagen sin immunitet måste ärendet först behandlas inför högsta domstolen, samt godkännas av landets nationalförsamling. Dessa krav har inte uppfyllts i det här fallet.

Grundlagsförsamlingen, som nu tagit bort Guaidós immunitet, erkänns inte av Guaidós opposition som anser att den har skapats på ett olagligt sätt.

– Ni vet hur regimen beter sig – det här är inte längre bara förföljelse, det är inkvisition, sa Guaidó till pressen i måndags, skriver AP.

Han sa även att grundlagsförsamlingen inte har någon laglig rätt att frånta honom immuniteten.

Självutnämnd interimspresident

Nationalförsamlingens majoritetsledare Guaidó, utropade sig själv till interimspresident i januari och har hittills fått stöd från ett 50-tal länder, däribland Sverige.

Högsta domstolen har tidigare sagt att Guaidó borde åtalas för att ha brutit mot ett utreseförbud för några veckor sedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet