Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det mest sannolika alternativet är att Trump stannar kvar inom republikanerna och blir en stark politisk kraft i partiet som en sorts gudfader, skriver SVT:s utrikesreporter Fouad Youcefi i sin analys. Foto: SVT, AP Photo/Patrick Semansky

Analys: Trump kan bli ”Gudfader” – men bildar sannolikt inget nytt parti

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

För den som följt Donald Trump en längre tid finns det ingenting förvånande med att han inte erkänner sig besegrad. Hans före detta fru har beskrivit hur han hatar att förlora. Att förlora just mot Joe Biden skulle svida särskilt hårt, berättade Trump själv vid ett kampanjmöte i Janesville, Wisconsin innan valet. “Om jag förlorar så kommer jag ha förlorat mot den värsta presidentkandidaten i USA:s historia” sa han och lade till: “Om jag förlorar, vad gör jag?”

Fouad Youcefi

Utrikesreporter

Ja, vad kommer Trump att göra efter den 20 januari egentligen? Sedan valet har han hittills beslutat ta hem trupper från Irak och Afghanistan, bytt ut tjänstemän som gått emot honom och benådat sin tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn.

Men när tiden runnit ut och Biden svärs in så finns det egentligen bara fyra vägar Trump kan ta. Den första är sannolikt den minst troliga; att Donald Trump helt drar sig tillbaka från det politiska livet, ägnar sig åt sina företag eller åt golfande. Mycket få tror på denna upplösning. Det enda som möjligen talar för det är de utredningar som pågår mot Donald Trump och hans olika företag – något som kan komma att ta mycket tid i anspråk och som skulle kunna förvandla Trump till politisk paria även bland de mer Trumptrogna republikanerna.

Ett eget Trump-parti?

Det andra alternativet är att Trump går tillbaka till en välkänd bransch, TV-branschen, antingen som grundare till Trump TV, vilket ju var planen efter vad Trump trodde skulle bli en valförlust mot Hillary Clinton för fyra år sedan, eller som köpare av ett befintligt konservativt tv-bolag. Sannolikheten är dock större att Trump rekryteras som programledare eller betald expert i någon av de befintliga tv-kanalerna, då mest sannolikt Fox News, där den bäst betalde programledaren Sean Hannity tjänar nästan 400 miljoner kronor årligen.

Det tredje alternativet är att Donald Trump startar ett eget parti. Det som talar för det är att presidenten har en mycket stor och lojal väljarbas som inte sällan väljer honom som person framför republikanerna som parti. När Donald Trump kritiserat Facebook och Twitter för att censurera så har hans följare vallfärdat till det nya sociala mediet Parler. Problemet med denna teori är att det sannolikt skulle innebära att Republikanerna inte skulle få någon president vald under överskådlig tid eftersom ett Trump-parti skulle dela de republikanska väljarna i två mindre läger.

”Jag kanske måste lämna landet”

Det fjärde och mest sannolika alternativet är dock att Trump stannar kvar inom republikanerna och blir en stark politisk kraft i partiet som en sorts gudfader. Med tanke på det starka stödet för honom, hans ställning som opinionsbildare i sociala medier, och att hans supportrar är som ett parti inom partiet är det långtifrån omöjligt att Trump blir som en sorts Billy Graham, ledare bland de kristna evangelikala. Det vill säga någon vars välsignelse kan avgöra utsikterna för framtida republikaner med hopp om att bli presidentkandidater.

Märk väl att detta endast är kvalificerad spekulation. Presidenten har bara sagt två saker om sin framtid vid en valförlust. Dels på skämt på ett kampanjmöte i Georgia i oktober när Trump utbrast ”jag kanske måste lämna landet, jag vet inte”. Dels på en fest i Vita Huset häromdagen då han flörtade med idén om att finnas med på valsedlarna 2024 om han inte lyckas vända valresultatet: ”Annars ses vi om fyra år!” Det enda vi faktiskt vet är att han lämnar makten med en presidentpension på knappt två miljoner kronor om året.

Denna veckans Utrikesbyrån handlar om Trumps framtid och hur han kan fortsätta påverka USA:s politik även i framtiden. Titta här på SVT Play, eller 21.45 på onsdag i SVT2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet