Foto: Rikard Collsiöö

Hit åker svenskar för att knarka

Uppdaterad
Publicerad

Kambodja har blivit ett vanligt resmål för turister från Sverige och andra europeiska länder som vill få tag i knark.
SVT:s ”Korrespondenterna” var där för att göra reportage, och träffade flera av dem som åkt dit för att kunna knarka.

Kambodja har seglat upp som ett billigare alternativ till Thailand och här kan man enkelt få tag i vad man vill, hasch, ecstasy, svampar, piller och heroin. För trots att man i teorin kan åka fast är det väldigt få som verkligen grips av polisen.

Vår korrespondent Bengt Norborg och fotograf Rikard Collsiöö behövde inte gå många meter i Sihanoukville innan de blev erbjudna både marijuana och annat. De träffade svenska servitrisen Hannah, norska läkaren Nina som gillar sina gula piller och tyske snickaren Chris som kommer hit varje år för att kunna knarka i fred.

– Det som är mest populärt är nog de här gula bantningspillren. Det står på kinesiska så man vet inte riktigt vad det är. Men det är bantningspiller som ger energi, säger norskan Nina och fortsätter:

– Och så gräs förstås, marijuana.

Kambodja har under 2000-talet blivit ett populärt resmål och turismen har ökat explosionsartat. Över 3,5 miljoner turister besökte landet förra året, det är en ökning med 24 procent från 2011.

Se mer i säsongspremiären av Korrespondenterna:  tisdag kl 20.00 i SVT2 eller SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer