Tjeckiens premiärminister Petr Necas avgick under onsdagen. Foto: Scanpix.

Guld och kärlek fällde Tjeckiens premiärminister

Uppdaterad
Publicerad

Maktspel, guld och kärlek blev receptet för en ny politisk kris i Tjeckien. Premiärminister Petr Necas avgår i dag och kan ha ett åtal framför sig.

Skandalen briserade för en månad sen när polisens maskerade insatsstyrkor slog till mot en rad adresser tillhörande det eliten inom tjeckiskt näringsliv och politik.

Med sig tog de inte bara dokument och datorer, utan även stora summor kontanter och kilovis med guld.

Vad som började som en utredning av ljusskygga affärsintressens inflytande över politiken blev snabbt till en jätteskandal som nådde ända upp till premiärministerns kansli i centrala Prag.

Kansliet har styrts med järnhand av Jana Nagyova. Hon är premiärministerns närmaste bundsförvant och, om man får tro tabloidpressen, även hans älskarinna.

Politiska utköp

Enligt åklagare har Nagyova ordnat lukrativa positioner inom statliga företag åt Necas motståndare inom högerpartiet ODS i utbyte mot att de lämnat sina parlamentsmandat.

Mest uppmärksammade är anklagelserna om att Nagyova beordrat Tjeckiens underrättelsetjänst att spionera på och avlyssna Necas fru, som han för tillfället ligger i skilsmässa med.

Partikamrater talar om att Necas, som byggt sin profil på antikorruption och ”rena händer”, fallit offer för den ”makthungriga” Nagyova.
Också polis och åklagare har fått kritik för att de spektakulära tillslagen och till och med anklagats för att gå Necas motståndares ärenden.

– Vi har fått höra att vi drar skam över landet. Men det är de som begått dessa brott som ska ha skulden för det, sade åklagaren Ivo Istvan.

Skakig färd framåt

När Necas i dag kastar in handduken går både han och landet en osäker framtid till mötes. Tidigare i veckan begärde åklagaren att Necas fråntas sin parlamentsimmunitet, vilket kan öppna för att hans namn hamnar på den växande listan åtalade.

– Materialet i begäran kan nog kallas kittlande och pikant, säger kommunistledamoten Jiri Dolejs till tidningen MF DNES efter att ha läst åklagarens begäran. Maktvakuumet har utnyttjats skickligt av den jovialiske Milos Zeman, nyvald president som är känd som maktspelare av rang med smak för livets goda.

Regeringen under ledning av Jiri Rusnok som tar över i dag består till stor del av Zemans bundsförvanter. Flera tänker kandidera i nästa parlamentsval för Zemans självbetitlade parti SPOZ, som inte gjort succé i tidigare val. Många har, liksom Zeman själv, bakgrund i socialdemokratiska regeringar.

Krig väntar

Anklagelserna om att presidenten kapat landet och tillsatt en regering som inte har stöd av någon haglar på tidningssidor och i debattprogram.

– Jag ser det som en maktmätning för att se vilken styrka presidenten har i det tjeckiska systemet, säger statsvetaren Miroslav Mares till den tjeckiska radion.

Parlamentet lär inte ge regeringen förtroende, vilket öppnar för ett utdraget politiskt ställningskrig mellan presidenten och parlamentet. Konflikten kommer även påverka Tjeckiens ekonomi för även om Tjeckien har de bästa kreditbetygen i Centraleuropa är ekonomin i ett känsligt läge.

Landet är efter två år på väg ut ur en recession och den nya regeringens uttalade mål är att slutföra arbetet med en ny budget. Om den får arbetsro är oklart när Tjeckiens elit än en gång tar ett steg tillbaka till maktkamper och pikanta läckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer