De som ligger bakom IT-attacken kräver lösensumma i den virtuella valutan bitcoin. Foto: TT

Jättelik hackerattack fick Bitcoin att störtdyka

Uppdaterad
Publicerad

Hackare har tagit sig in i den Hongkong-baserade handelsplatsen Bitfinex och stulit närmare 120.000 bitcoin till ett värde av drygt 550 miljoner kronor.

Stölden ägde rum natten till onsdag svensk tid och fick den elektroniska valutan Bitcoin att störtdyka. På några timmar rasade den från dryga 600 dollar till 500 dollar för att senare stabiliseras på 540 dollar.

Bitcoins plötsliga fall följer på ett par dagars nedgång. I och med hackerattacken har värdet sjunkit med hela 13 procent sedan i måndags.

Bitcoin

– Det är ett stort bakslag. Bitfinex är en stor handelsplats så det kommer att få kortsiktiga konsekvenser. Bitcoin har dock visat sig vara motståndskraftigt mot denna typ av händelser förr, säger en av grundarna till handelsplattformen Coinbase, Fred Ehrsam, till Bloomberg.

Oklart om kompensensation

På sin hemsida skriver Bitfinex att man tillsammans med rättsväsendet nu ska undersöka hur hackerattacken gått till och hur kunderna eventuellt ska kunna kompenseras för sina förluster.

Bitcoin är en virtuell valuta som cirkulerar utanför banksystemen. Det finns ingen centralbank eller annan aktör som står över och verifierar transaktionerna utan det är själva nätverket av datorer som gör det. Vem som helst kan med en internetuppkoppling använda valutan anonymt och utan bankkonto.

Om användarna utsätter sig för en växelkursrisk finns ingen instans att vända sig till i fall en betalning går fel. Värdet på Bitcoin har svängt kraftigt och valutan har flera gånger utsatts för hackerattacker.

För svensk del har hackerattacken ingen större betydelse eftersom det är så få som använder valutan här, enligt Johanna Kull, sparanalytiker på Avanza.

– För svensk del är det en liten klick datanördar som sysslar med bitcoin men för de som funderar på att spara i valutan så ska man nog tänka sig för både en och två gånger. Bitcoin ska ha en datakod som är omöjlig att bryta, men trots det så hackas bitcoin då och då, säger hon.

Så fungerar Bitcoin

Bitcoins är ett elektroniskt betalningsmedel.

I grunden är bitcoin baserat på matematiska problem.

För att skapa bitcoins måste en dator komma fram till en ny kryptografisk formel som är knuten till det redan existerande systemet av bitcoins. Runt om i världen finns serverparker där nya bitcoin skapas.

Genom avancerade uträkningar från en ännu okänd person (eller flera) som kallar sig Satoshi Nakamoto (som uppfann systemet) så är tillväxten av nya bitcoins inbyggt i systemet.

Komplicerat tekniskt system bakom piratvalutan

Vanliga valutor världen runt är knutna till centralbanker, länder och regeringar. Den nya valutan liknar istället ett peer-to-peer-nätverk, ungefär som de torrent-nätverk som man kan använda för att ladda ner långfilmer.

Genom det decentraliserade nätverket skickar folk krypterade ”överenskommelser” till varandra och de kan lagras både på den egna datorn men också på internetsidor som erbjuder just tjänsten att lagra bitcoin.

Systemet innebär också att inte vem-som-helst bara kan sätta igång och trycka upp sina egna bitcoins – det måste samköras med själva nätverket.

Har ingen central punkt

Gemensamt för tidigare e-valutor är att de har förmedlats genom en central nod och att det därmed finns någon som övervakar transaktionerna. Eftersom bitcoin inte har någon central punkt är systemet mycket svårt att stoppa (ungefär som torrent-nätverken).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bitcoin

Mer i ämnet