21-årige Hadi Alhalbouni lånade böcker på biblioteken och lärde sig svenska på egen hand. Han mål är att fortsätta plugga datorvetenskap på universitetet. Precis som han gjorde innan han flydde från Syrien. Foto: Privat

#flykt fick er att berätta – om kampen för att skapa ett nytt liv

Uppdaterad
Publicerad

Efter att SVT Nyheter bad om era erfarenheter har berättelserna strömmat in. Långa väntetider, dålig undervisning i svenska, ingenstans att bo och svårt att få jobb.

”Mitt mål är att fortsätta plugga datorvetenskap på universitet”, skriver 21-årige Hadi Alhalbouni.

Hemma i Syrien pluggade han datorvetenskap och det har han bestämt sig för att fortsätta med. Efter att ha bott i flyktingläger i Märsta, Gävle, och Kramfors har han nu hamnat i Örnsköldsvik.

#flykt

För Hadi tog det åtta månader att få permanent uppehållstillstånd. Och under tiden han väntade började han låna böcker på biblioteket och övade på svenska ord.

– Eftersom jag redan hade lärt mig en del behövde jag bara läsa på SFI en månad, berättar han.

Nu ska han börja läsa svenska på gymnasienivå och sedan blir det universitet.  

Började prata med äldre

”Folk är jättesnälla mot mig och jag har fått bostad efter bara fyra månader i bostadskön”, skriver Hadi Alhalbouni och berättar vidare om hur han fick svenska kompisar:

– Jag började med att prata med äldre personer som var nyfikna på min kultur. Jag lärde känna deras barn, nu är de mina vänner. Det är inte sant att svenskar inte är sociala. Man måste ta egna initiativ också, säger han.

Delar ut tidningar och pluggar

Hussam Mshawa kom till Sverige försommaren 2014. I dag delar han ut tidningar i Helsingborg.

– Jag har haft tur som för sex månader sedan fick jobb som tidningsdistributör. Jobbet passar bra då jag kan plugga svenska på SFI under dagtid. Jag kom hit till Sverige ensam fick lämna min familj kvar i Syrien och det har varit jättejobbigt att komma till ett nytt land och en ny kultur, men nu har även min familj lyckats komma hit, säger han.

– Jag är jätteglad för att jag fick chansen att komma hit till Sverige som är ett fantastiskt land och svenskarna är underbara människor, berättar Hussam Mshawa.

Lång väntan på besked

Nästan alla som SVT Nyheter har haft en dialog med i sociala medier eller per mejl är flyktingar från Syrien. Det dominerande samtalsämnet är de långa väntetiderna.

– Svenska folket är godhjärtade, men de långa väntetiderna gör att många blir deprimerade under tiden, berättar Rawaa Ghojal som kom till Sverige i september 2014 och väntar fortfarande på uppehållstillstånd.

”Medan man ändå bara väntar borde man ju kunna jobba”, skriver en man som kallar sig Imad. Han är själv veterinär och skulle gärna jobba under tiden han väntar.

”Alla unga som väntar på uppehållstillstånd borde kunna få gå till Arbetsförmedlingen och anmäla sig för korta jobb. Det är bra både för dem själva och Sverige”, skriver Imad. 

Många väntar på sin familj

Många skriver också om svårigheter med att återförenas med familjen. Väntetiderna är långa och många mår dåligt av ovissheten.

Diaa Turkman kom till Sverige i april 2014 och väntar fortfarande på sin fru och sina två barn. Han sägeer att hela familjen flydde från Kalamun i Syrien efter att deras hus blivit sönderbombat. De hamnade i Förenade Arabemiraten, Diaa lyckades fly vidare till Sverige, men hans fru och barn är fortfarande kvar där.

– De bor 13 personer i två rum, och min fru säger att hon hellre vill tillbaka till Syrien än att vara kvar i Förenade Arabemiraten där livet är mycket svårt, säger Diaa.

Efterlyser mer svenskaundervisning

Flera skriver också om sin frustration över att inte kunna lära sig svenska tillräckligt snabbt. Undervisning i svenska finns på flera flyktingförläggningar, men alldeles för sällan uttrycker flera.

”Vi hade undervisning en timme i veckan. Det var nyttigt och bra, men alldeles för kort. Så jag glömde mellan gångerna. Och eftersom ingen av oss på flyktinglägret kunde svenska kunde vi heller inte öva genom att prata med varandra”, skriver Mohannad Alarabe.

Erbjuds köpa svartkontrakt

När asylsökande har fått uppehållstillstånd kommer bostadsfrågan. Flera berättar att de erbjuds köpa svarta kontrakt för tio tusentals kronor.

”De som har pengar kan köpa svartkontrakt, andra betalar bara för att få 'skriva sig svart' för att få en folkbokföringsadress”, skriver Baraa Alhaib.

För att kunna etablera sig i Sverige och få ett jobb krävs oftast att man har en bostad med en korrekt folkbokföringsadress.

Eller som Saher SY som nu har fått uppehållstillstånd och vill etablera sig i Sverige skriver:

”Mitt största problem är att jag inte ens vet vem jag ska vända mig till med mina frågor”.

På arabiska: هادي استعار الكتب من المكتبة وبدأ بتعلم السويدية بنفسه

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet