Foto: AFP/Reuters/TT

”De tvära kasten i Donald Trump och Kim Jong-Uns relation liknar ett antikens passionsdrama”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det var ett hafsigt förberett toppmöte som på förhand var dömt att misslyckas. Både USA och Nordkorea hade fått kalla fötter. Inga av parterna var beredda att sluta ett avtal om nedrustning av kärnvapen. Men Donald Trump hann först med att blåsa av mötet, allt för att slippa ett förödmjukande nederlag i Singapore.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

De tvära kasten i Donald Trump och Kim Jong-Uns relation liknar ett antikens passionsdrama. Två personer med smak för sensationella utspel. Först glödhett hat och förolämpningar, sen plötslig nyfött hopp, närhet, vänliga ord och löften om nya band och en gemensam framtid. En häpen omvärld bevittnade kurtisen.

Men sen, tvivel och nya misstankar.

Nordkorea-krisen

Det blev till sist en fråga om vem som skulle hinna först med att ställa in ”bröllopet” och vägra komma till ”altaret”.  Trump låter försmådd när han i målande ordalag i ett brev skriver till Kim att mötet ställs in ” på grund av ”Er enorma ilska och öppet fientliga inställning”.

Radiotystnad från Nordkorea

Både Donald Trump och Kim Jong-Un hade på varsitt håll ansatts av tvivel att en överenskommelse var möjlig. De senaste dagarna rådde total radiotystnad från Kim Jong-Uns sida, han svarade inte på några samtal från Donald Trump. Därmed förstod USA att de sköra förutsättningar som rått inför toppmötet nu var utraderade. Nordkorea ställde in ett planerat samtal som skulle hållas med Sydkorea. 

Men det som nu utspelas inför världens ögon är förstås inget antikt drama utan resultatet av hafsig diplomati, illa skötta förhandlingar, där det aldrig funnits några preliminära överenskommelser som motiverade beslutet om ett toppmöte på högsta nivå.

Donald Trump har bytt ut sina generaler och erfarna  säkerhetsrådgivare och omges nu av ett diplomatiskt sett oerfaret gäng konservativa politiker. Ett toppmöte av den här digniteten sker bara när ministrar och diplomater suttit i många och långa överläggningar och där man är rimligt säker på att det finns förutsättningar att nå en överenskommelse. 

Började tvivla på varandra

De senaste dagarna har det cirkulerat rykten att Kim Jong-Un inte ens ville flyga till Singapore, han var obekväm med säkerhetsgarantierna i Singapore. Nordkoreanerna litade inte heller på att USA skulle vara villigt att dra sig tillbaka från Sydkorea. I Washington väcktes frågan om USA:s president Donald Trump kunde riskera att bli så förödmjukad att han flög till Singapore bara för att mötas av beskedet att Nordkoreas ledare ställt in resan.

Hela tiden har de två parterna stått mycket långt ifrån varandra när det gäller hur man ska nå en avspänning på den koreanska halvön och bli kvitt kärnvapen. USA krävde en fullständig nedmontering av nordkoreanska kärnvapen, till och med att de fysiskt ska forslas bort från landet. Nordkorea å sin sida vill ha garantier att USA upphör med sin militära närvaro i Sydkorea och de ville också ha garantier för att de skyddas från amerikanska anfall.  Nordkorea ville också ha något i gengäld från USA, som ekonomiskt stöd. Var USA berett att garantera detta? 

Som vid alla förhandlingar är orden av största vikt men här vittnar diplomater om att man inte ens börjat med att definiera nyckelbegrepp som ” denukleärisering”.  

Förolämpade vicepresidenten

Donald Trumps kritiker pekar på att vicepresident Pence begick misstag när han, i vad som upplevdes som hotfulla ordalag, sa att Libyenmodellen kunde vara relevant. Det fick Nordkorea att öppet förolämpa Pence och kalla honom ”okunnig och korkad”. Alla vet att Libyens beslut att ge upp sitt kärnvapenprogram ledde till ett anfall från USA och där ledaren Muammar Gaddafi fick gömma sig som en råtta och till sist dödades av rebeller. Inget öde som tilltalar Nordkoreas ledarskikt. 

Trumps kritiker menar också att Trump aldrig kunde bli den segrande parten i ett toppmöte, att han redan gett Kim alltför mycket prestige genom att behandla honom son en jämbördig stats-och regeringschef.

Måste förhandla med Kina

Nu sträcker Donald Trump åter ut handen och säger att toppmötet kan bli av om Kim ”gör det han vet är rätt”.

Först måste dock Trump åter förhandla med Kina som bakom scenen drar i många trådar när det gäller möjlig fred på Koreahalvön. 

Att Trump blåste av handelskriget med Kina och nu lovar hjälpa den kinesiska telecomjätten ZTE på fötter var en viktig eftergift för att säkra Kinas stöd i de fortsatta förhandlingarna.

Men ingen vet nu vad som bli nästa steg, enligt uppgifter så väntar sig USA att Nordkorea åter tänker provocera genom att provskjuta missiler. Donald Trump har åter varnat att ”ni talar om er kärnvapenkapacitet men våra är så omfattande och kraftfulla att jag ber till Gud att de ska aldrig behöva användas”.

Relationen åter tillbaka på fryspunkten

Så tycks relationen åter vara på den absoluta fryspunkten.

En sak är däremot helt säker. Det inställda toppmötet är en besvikelse för alla de som hade börjat hoppas på fred och avspänning i en av världens mest laddade konflikter.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet