Hagia Sofia i Istanbul. Foto: TT/AP

Turkisk domstol drar tillbaka museumstatus för Hagia Sofia

Uppdaterad
Publicerad

En turkisk domstol har dragit tillbaka museumstatusen för världsberömda Hagia Sofia i Istanbul, vilket skulle göra det möjligt att åter omvandla byggnaden till en moské, något som förespråkats av religiöst konservativa i Turkiet.

Det är ett kontroversiellt drag, eftersom 1500 år gamla Hagia Sofia grundades som en katedral. Under det Osmanska riket omvandlades byggnaden till en moské och 1934 blev den ett museum.

Hagia Sofia är ett Unesco-världsarv. Unesco uppmanade tidigare Turkiet att inte ändra byggnadens status utan diskussion.

Den nya klassificeringen sker på inrådan an Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Det rapporterar BBC.

Inifrån Hagia Sofia i Istanbul. Foto: TT/EPA

En symbol för sekularism

Religiöst konservativa i Turkiet har länge begärt att byggnaden åter igen ska bli moské, men en del sekulära oppositionsmedlemmar har motsatt sig förändringen. Och förslaget har väckt kritik från religiösa och politiska ledare över hela världen.

Den moderna Turkiets grundare Mustafa Kemal Ataturk godkände Hagia Sofias status som museum 1934, och sedan dess har byggnaden varit en symbol för sekularism och öppen för alla trosuppfattningar.

”Beslutet 1934 att sluta använda byggnaden som en moské och ge den status som ett museum överensstämde inte med landets lagar” skriver Turkiets högsta förvaltningsdomstol i sitt beslut på fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.