Hittills i år har 7 400 personer insjuknat i kolera på Haiti, jämfört med 20 200 under samma period i fjol. Foto: Guillermo Arias/AP

Haiti kan bli fritt från kolera

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen i landet har minskat markant i år. Därför tror myndigheterna att koleraepidemin på Haiti kan vara över vid slutet av 2018.

Hittills i år har 7 400 personer insjuknat, jämfört med 20 200 under samma period i fjol.

– Med tanke på det tror vi att vi kan bli av med koleran till slutet av 2018, säger Donald François, chef på hälsodepartementet.

LÄS MER: Koleran slår mot orkandrabbat Haiti

Den sju år långa epidemin har hittills skördat över 9 000 människoliv.

Den vattenburna sjukdomen spreds via FN-soldater som kom från Nepal för att hjälpa till efter jordbävningen 2010. Ilskan i landet har varit stor över att FN inte genast erkände sitt ansvar och hjälpte till med pengar.

Nu kan regeringen äntligen skönja ett slut på epidemin, som lett till att 9 300 människor dött och att över 800 000 av landets invånare blivit sjuka.

Vaccinationsprogram ger skydd

En insats där invånare fått vattenreningstabletter tillsammans med ansträngningar för att hitta källor till nya utbrott har gett resultat, enligt Marc Vincent, Haitirepresentant för FN:s barnfond Unicef.

Enligt Vincent har en vaccinationsomgång för 800 000 personer i november ökat immuniteten i befolkningen.

Kolerabakterien lever i vatten, och dåliga sanitära förhållanden bidrar till smittspridning av tarmsjukdomen. Den franske epidemiologen Roland Piarroux har sagt att omfattningen av kolerautbrottet på Haiti saknar motstycke i modern tid. Smittan har spårats tillbaka till en anläggning där nepalesiska FN-soldater vistades.

”Sjunker kraftigt”

Haiti med ett bräckligt vatten- och reningssystem är känsligt för nya utbrott. Omkring 40 procent av befolkningen har inte daglig tillgång till rent vatten.

– Antalet fall kommer förmodligen att sjunka kraftigt, och kanske ända ned till noll. Men det troliga är att det kommer att dyka upp fall, säsongsvis eller året runt, säger Ronald Waldman, professor i global hälsa vid George Washington-universitetet, USA.

Den tidigare FN-chefen Ban Ki-Moon bad i december om ursäkt för hur organisationen hanterat utbrottet. Han har satt upp en fond för att bekämpa koleran och hjälpa samhällen i Haiti som drabbats. Men hittills har bara sju länder bidragit, med 2,7 miljoner dollar, motsvarande cirka 24 miljoner kronor, och allt har redan gått åt, enligt FN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.