Senaste nytt om kriget mellan Hamas och Israel

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Israel har genomfört flygangrepp, markinvasion och en skärpt blockad mot Gaza. SVT rapporterar live från kriget.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Israel har genomfört flygangrepp, markinvasion och en skärpt blockad mot Gaza. SVT rapporterar live från kriget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många av de som dör i Gaza är barn. Både Rädda Barnen och Unicef har riktat hård kritik mot hur barnen drabbas av kriget. Obs: Varning för obehagliga bilder. Foto: AP

Senaste nytt om Hamas och Israel

Uppgifter: Flera döda efter flyganfall i natt 

Flyganfall och kraftig beskjutning har under natten till tisdag pågått mot flera olika platser i Gaza, bland annat i den norra delen av Gaza stad, rapporterar Al Jazeera.

Nyhetskanalens korrespondent på plats i staden Khan Yunis rapporterar att det även där har genomförts israeliska flyganfall.

Flera personer, däribland civila, uppges under natten ha dödats i bombningar av Nuseirat, ett område för palestinska flyktingar i centrala Gaza. Det enligt den palestinska nyhetsbyrån Wafa.

Den israeliska militären, IDF, har ännu inte uttalat sig om uppgifterna. IDF uppgav på måndagskvällen att man hade lyckats nå centrala delarna av Gaza stad "mycket tidigare än Hamas hade förväntat sig”, och att trupperna nu avancerar “enligt planen”, rapporterar CNN.

Överblick

Hamasledare på EU:s terrorlista

Hamasledarna Mohammed Deif och Marwan Issa sätts nu upp på en sanktionslista över personer kopplade till terrorism. Det har EU:s medlemsländer enats om under fredagen.

På listan finns sedan tidigare 13 personer och 21 organisationer, inklusive Hamas.

De två männen pekas ut som befälhavare och respektive befälhavare för Hamas väpnade gren. Beslutet betyder att männen får eventuella tillgångar i EU frysta och kommer även att vägras inresa.

En hög EU- tjänsteman sa på fredagen att han förväntar sig att EU kommer att anta ytterligare sanktioner mot Hamas under de kommande veckorna, rapporterar Reuters.

Israel: Attackerat över 450 mål senaste dygnet

Israeliska militären, IDF, har det senaste dygnet attackerat över 450 mål i Gaza, uppger IDF. Antalet mål är det högsta sedan vapenvilan bröts förra veckan. Det är ungefär en fördubbling jämfört med vad som rapporterats per dygn sedan vapenvilan, rapporterar Reuters. Attackerna har skett från land, havet och luften.

ett stort rökmoln över flera bombade byggnader. I förgrunden syns ett stängsel.
Bild tagen 8 december från Israel nära den norra gränsen till Gaza som visar ett israeliskt luftangrepp. Foto: Jack Guez/AFP/TT
Markerad händelse

IDF om journalistattacken: Befann sig i en aktiv stridszon

Den attack mot en grupp journalister i södra Libanon den 13 oktober där Reutersfotografen Issam Abdallah dödades och sex andra journalister skadades har undersökt av Reuters - vilka slagit fast att det utfördes av en israelisk stridsvagn.

Israels militär, IDF, svarar under fredagen att journalisterna befann sig i en aktiv stridszon och att det är farligt att vistas i området. IDF utreder även händelsen.

De menar att terrorstämplade shiamilisen Hizbollah hade attackerat områden vid Israels gräns och IDF befarade en infiltration av Hizbollah.

"Som svar besköt IDF med artilleri och stridsvagnar för att förhindra infiltrationen", sade IDF i ett uttalande.

Uppgifter: Flera döda i räd på Västbanken

Sex personer ska ha dödats när israeliska militären, IDF, genomförde en räd mot flyktinglägret Al-Fara nära staden Tubas på Västbanken under fredagen, enligt palestinska hälsoministeriet rapporterar den palestinska nyhetsbyrån Wafa. Tidigare rapporterades det att fem personer dödats.

IDF:s talesperson uppger att de undersöker uppgifterna, rapporterar Reuters.

Palestinska myndigheten i samtal med USA om efterkrigsplan

Den Palestinska myndigheten (PA) och USA arbetar tillsammans på en efterkrigsplan, rapporterar Reuters som hänvisar till Bloomberg News intervju med den palestinska premiärministern Mohammad Shtayyeh.

Den plan som föredras är att Hamas väpnade gren som styr Gaza blir en underordnad partner under paraplyorganisationen PLO. Där ska de hjälpa till att bygga en självständig stat bestående av Västbanken, Gaza och östra Jerusalem, sade Mohammad Shtayyeh i intervjun.

- Om de [Hamas] är redo att nå ett avtal och accepterar den politiska plattformen PLO kommer det finnas möjlighet för samtal, sade han. Han säger även att Israels mål att "förgöra" Hamas är orealistiskt.

Markerad händelse

Israel öppnar Kerem Shalom-övergång temporärt

Israel har på amerikansk begäran gått med på att öppna gränsövergången Kerem Shalom för screening och inspektion av det humanitära bistånd som levererats till Gaza via Rafah-övergången, sade en högt uppsatt amerikansk tjänsteman på torsdagen. Det rapporterar Reuters.

Washington har diskuterat med israelerna i flera veckor om ett eventuellt öppnande av Kerem Shalom för att påskynda inspektionsprocessen av hjälplastbilarna. Tjänstemannen gav ingen tidsram för när överfarten skulle öppna.

Förenade Arabemiraten begär FN-omröstning

Förenade Arabemiraten har begärt att FN:s säkerhetsråd på fredagen röstar om ett omedelbart humanitärt eldupphör i kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas i Gaza, uppger diplomater enligt Reuters.

För att en resolution ska antas krävs minst nio röster för och inga veton från de fem permanenta medlemmarna - USA, Ryssland, Kina, Frankrike och Storbritannien. USA har tidigare sagt att man inte stöder några ytterligare åtgärder från rådet vid denna tidpunkt.

Det förnyade trycket på vapenvila görs av Förenade Arabemiraten efter att FN:s generalsekreterare Antonio Guterres på onsdagen varnade säkerhetsrådet för ett globalt hot från Gazakriget.

IDF: Israelisk civilperson död i attack

En raketattack från Libanon ska ha dödat en israelisk civilperson i norra Israel på torsdagen, enligt Israels militär (IDF), rapporterar Reuters. Enligt israelisk media var den dödade mannen en bonde.

IDF hävdar att attacken utfördes av den terrorstämplade shiamilisen Hizbollah, och säger att israeliska jetplan slog till mot ett Hizbollah-kommandocenter som svar.

På torsdagen besökte även Israels premiärminister Benjamin Netanyahu trupper nära gränsen till Libanon. Han ska då ha sagt att "om Hizbollah väljer att starta ett fullskaligt krig så kommer de själva att förvandla Beirut och södra Libanon, inte långt härifrån, till Gaza och Khan Younis".

Det står inte klart om Netanyahu talade med soldaterna när civilpersonen dödades eller om han befann sig i närheten av den plats där raketen slog ned.

Markerad händelse

Vita huset: Inte nära överenskommelse om ny humanitär paus

Vita husets nationella säkerhetstalesperson John Kirby säger på torsdagen att en ny överenskommelse mellan Israel och Hamas om en ny humanitär paus inte är nära.

Kirby säger att diskussioner om en ny överenskommelse pågår "bokstavligen varje dag", enligt The Guardian.

- Jag önskar att jag hade specifika framsteg att tala om - det har jag inte.

- Jag har inte heller några nyheter att meddela här i dag om återlämnandet av gisslan.

Senaste om: Krig mellan Israel och Hamas