Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De kom hit och satte eld på parkeringen” – Abdul Hamid Najjars by attackerades av bosättare. Hör hans berättelse samt röster från en illegal israelisk bosättning. Foto: Pernilla Edholm

Senaste nytt om Hamas och Israel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hizbollah hotar Cypern: "En del av kriget"

Om konflikten mellan terrorstämplade milisgruppen Hizbollah och Israel eskalerar kan mål i Medelhavet och Cypern attackeras, sa Hizbollahs ledare Sayyed Hassan Nasrallah under ett tv-sänt tal, rapporterar Reuters.

Ledaren menar att de överväger att se Cypern som "en del av kriget", om man fortsatt låter Israels militär träna på cypriotiska flygplatser.

Sayyed Hassan Nasrallah sa även att, vid ett större krig, skulle ingen plats i Israel skulle vara säker från Hizbollahs attacker.

Varför strider den libanesiska milisgruppen Hizbollah mot Israel och varför kan det bli ett regelrätt krig mellan parterna? Lyssna på SVT:s Samir Abu Eid i klippet.

Överblick

Markerad händelse

Hamas efter Netanyahus tal: "Rena lögner"

Den terrorstämplade organisationen Hamas säger att Israels premiärminister Benjamin Netanyahus uttalanden om intensifierade ansträngningar gällande att frige gisslan från Gaza är "rena lögner och vilseledande för den israeliska, amerikanska och globala opinionen". Det rapporterar Reuters.

Netanyahu talade inför USA:s kongress på onsdagen och sa att hans regering är aktivt engagerad i att få hem de återstående gisslan i Gaza.

"Han var den som förhindrade alla ansträngningar för att avsluta kriget och nå en överenskommelse om att frige gisslan trots pågående ansträngningar från medlare i Egypten och Qatar", säger Hamas i sitt uttalande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Stora demonstrationer utanför kongressen

Samtidigt som Netanyahu talar i kongressen har tusentals demonstranter samlats i Washington D.C för att protestera mot Israels premiärminister och kriget i Gaza.

I en konfrontation med demonstranter har polisen använt sig av pepparspray och distraktionsgranater.

”En del av folkmassan har börjat bli våldsam vid First Street och Constitution Avenue, NW”, skriver Capitol Police på X.

”Folkmassan lydde inte vår order att flytta tillbaka från vår polisbarriär. Vi använder pepparspray mot alla som försöker bryta mot lagen och korsa den linjen.”

Under sitt tal i kongressen kallade Netanyahu demonstranterna utanför för "Irans nyttiga idioter".

Markerad händelse

Netanyahu talar inför kongressen

Netanyahu möttes av stående ovationer och applåder när han talade inför amerikanska kongressen under onsdagen.

- Jag kom för att försäkra er om att vi kommer vinna, sa Netanyahu till kongressen.

Israels premiärminister inledde talet med att betona hur viktigt han tycker att det är att USA och Israel står enade.

- För när vi står tillsammans så händer något väldigt enkelt, vi vinner och de förlorar, säger Netanyahu till kongressen.

I publiken fanns förutom kongressledamöter flera ur den fritagna israeliska gisslan och deras familjer.

Minst 20 döda i attacker mot Khan Younis

Minst 22 personer har dödats efter luftangrepp och beskjutning mot flera områden i östra Khan Younis i södra Gaza sedan onsdag morgon uppger en talesperson för Nasser-sjukhuset till CNN.

Israels försvarsstyrka (IDF) utfärdade en evakueringsorder för östra delar av Khan Yunis på måndagen.

Staden har varit i fokus för en ny israelisk militäroffensiv och IDF skriver i ett uttalande att attackerna är en följd av
"terroristaktiviteter och raketbeskjutning" av Hamas i Khan Younis.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Flera demonstranter gripna - blockerade UD i London

Under onsdagen samlades runt 200 pro-palestinska demonstranter utanför utrikesdepartementet i London.

Demonstranterna blockerade ingångarna till departementsbyggnaden och anklagade regeringen för att vara "medskyldig" till Israels krigföring i Gaza, enligt The Guardian.

Nio personer greps under demonstrationerna av brittisk polis, enligt tidningen.

Markerad händelse

EU: Medicinsk evakuering av barn från Gaza

Under onsdagen ägde den första EU-samordnade medicinska evakueringen av palestinier från Gaza rum. 16 palestinska barn i behov av vård har evakuerats från Egypten till Spanien med sina familjer, meddelar EU-kommissionen på onsdagen.

Insatsen är ett samarbete mellan EU, Världshälsoorganisationen (WHO) och Palestine Children's Relief Fund.

Hittills har Belgien, Italien, Luxemburg, Malta, Rumänien, Slovakien och Spanien erbjudit hjälp med evakuering och behandling av patienter.

Markerad händelse

FN: 150 000 har flytt Khan Yunis sedan måndags

Fler än 150 000 människor har flytt från staden Khan Yunis i södra Gaza sedan i måndags, uppger två FN-organ till BBC. Staden har varit i fokus för en ny israelisk militäroffensiv.

Israels försvarsstyrka (IDF) utfärdade en evakueringsorder för östra delar av Khan Yunis på måndagen. IDF minskade även storleken på den utsedda humanitära zonen al-Mawasi, som de hävdar används av Hamas-krigare för att utföra "terroristaktiviteter och raketbeskjutning".

Runt 200 gripna vid massprotester mot Netanyahus USA-besök

I veckan besöker Israels premiärminister Netanyahu USA och Washington.

Under tisdagen samlades hundratals demonstranter i en av kongressens byggnader i staden. Demonstranterna bar röda tröjor med texten "Inte i vårt namn" på, samt skanderade "Låt Gaza leva", skriver AP.

Polisen ryckte in och grep runt 200 personer som demonstrerade. På X skrev polisen:

"Vi sa till dem som kom in lagligt att sluta, annars skulle de bli gripna. De slutade inte, så vi grep dem."

Netanyahu ska tala inför kongressen i morgon onsdag.

demonstranter
Foto: Tierney L Cross/AFP/TT
Markerad händelse

Trump ska träffa Netanyahu

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump meddelar att han kommer träffa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på sitt resort i Palm Beach, Florida, på fredag, rapporterar Reuters.

Netanyahu befinner sig just nu i Washington där han ska tala inför den amerikanska kongressen på onsdag och samtidigt träffa president Joe Biden.

Markerad händelse

IDF: Två militärledare dödade i attack på Västbanken

Fem palestinier, varav två militära ledare, dödades på Västbanken, enligt israelisk militär (IDF).

IDF slog till mot staden Tulkarem på, den av Israel ockuperade, Västbanken, tidigt på tisdagen.

Enligt IDF ska två av de dödade vara militära ledare, den ena för Hamas och den andra Fatahs militär. Det skriver man på Telegram.

- Soldaterna träffade ett antal beväpnade terrorister i eldväxlingar, skriver de.

- Bland dem som träffades fanns terrorister som var inblandade i planeringen och genomförandet av attacker mot IDF-soldater och staten Israel från Tulkarem.