Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Beskedet från ICJ: Israels bosättningar brottsliga – se SVT:s livesändning. Foto: Maya Alleruzzo

Senaste nytt om Hamas och Israel

WHO: 2 000 evakueringar för vård har hindrats

WHO:s representant i Gaza, Rik Peeperkorn, säger att 2 000 medicinska evakueringar kan ha hindrats sedan gränsövergången i Rafah mellan Gaza och Egypten stängde.
Innan gränsövergången stängdes i maj, till följd av Israels offensiv i södra Gaza, evakuerades runt 50 personer om dagen genom Rafah enligt WHO.

Peeperkorn efterfrågar även nödevakueringar genom gränsövergången Kerem Shalom i södra Israel så att sjuka och skadade kan föras till sjukhus på Västbanken och i östra Jerusalem.

Enligt honom är minst 10 000 personer i behov av att evakueras från Gaza för att få nödvändig vård.

Gränsövergången i Rafah.
Gränsövergången i Rafah. Foto: Haitham Imad/EPA

Överblick

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

USA: Ryssland kan beväpna Huthirebellerna

Amerikansk underrättelsetjänst varnar för att Ryssland kan beväpna Huthirebellerna med sjömålsrobotar som hämnd för att USA stöttar ukrainska attacker på rysk mark, rapporterar The Wall Street Journal.

Denna farhåga kommer efter att USA:s högsta befälhavare i Mellanöstern meddelat försvarsministern Lloyd Austin att de militära operationerna i Röda havet misslyckats med att avskräcka Huthirebellerna, skriver tidningen.

Under fredagen attackerade Huthirebellerna Tel Aviv med en drönare. En person dog.

Enligt uppgifterna ska USA använda sig av ett tredje land för att avstyra Ryssland från att beväpna rebellerna.

Huthirörelsen får i dag vapen från Iran.

IDF: Hamasofficer dödades i Unrwa-byggnad

Enligt den israeliska militären dödades en Hamasofficer inom underrättelsetjänsten under torsdagen. De menar att officeren ska ha dött i ett anfall mot en Unwra-byggnad i Gaza stad.

IDF hävdar att byggnaden användes som högkvarter för Hamas styrkor i Gaza stad.

Markerad händelse

ICJ: Israels bosättningar brottsliga

Internationella domstolen i Haag (ICJ) menar att Israels bosättarpolitik strider mot internationell rätt.

Domstolen menar att israeliska bosättningar på ockuperad palestinsk mark "de facto är annektering". De menar även att palestinier systematiskt diskrimineras på de ockuperade områdena, skriver Reuters.

Israel måste upphöra med ockupationen så snabbt som möjligt - närvaron är olaglig, menar domstolen. Landet måste även reparera skador på områdena, enligt ICJ.

Yttrandet gäller områdena Västbanken, östra Jerusalem och Gazaremsan.

Benjamin Netanyahu kallar beslutet "falskt" på X. "Det israeliska folket är inte erövrare i sitt eget land", skriver han.

(SVT/TT)

IDF: "Ökade tecken" på död Hamasledare

Israels militär (IDF) säger att det finns "ökade tecken" på att Mohammed Deif, Hamas militära chef, dödades i attacken den 13 juli mot ett läger i Khan Yunis i södra Gaza, enligt Reuters.

I attacken ska runt 90 palestinier dödats. IDF menar att anfallet var riktat mot Deif och en annan ledare, Rafa Salama, som enligt Israel uppges ha dödats i attacken.

Hamas hävdar att Deif inte träffades i attacken och att "han mår bra och arbetar."

IDF:s talesperson säger att de två ledarna satt bredvid varandra vid tidpunkten för attacken, vilket talar för att Deif också träffats, enligt Reuters.

Markerad händelse

ICJ utreder israelisk ockupation

Den internationella domstolen i Haag kommer under dagen att yttra sig om de rättsliga konsekvenserna av Israels ockupation av de palestinska territorierna.

Det gäller Västbanken, östra Jerusalem och Gazaremsan som Israel erövrade i kriget 1967.

ICJ:s utredning sker på uppdrag av FN:s generalförsamling. Detta är första gången som ICJ tar ställning till om ockupationen är olaglig eller inte.

Israel utreds också av ICJ i ett annat ärende efter att Sydafrika anklagat regeringen för brott mot folkmordskonventionen.

Utredningens slutsats är inte lagligt bindande men väger politiskt tungt.

Domarna tar plats i rättssalen under en förhandling vid Internationella domstolen (ICJ) i Fredspalatset i Haag, om situationen i Gaza. Foto: Lina Selg/TT

Hizbollah: Flera attacker mot norra Israel

Libanesiska shiamilisen Hizbollah uppger att de har attackerat Israels militäranläggning Ruwaisat Al-Alam "med en kraftig spärreld av missiler", på Telegram.

Hizbollah säger att man använde en egentillverkad missil i attacken, "som förstörde delar av anläggningen och satte den i brand."

Shiamilisen hävdar också att man attackerat bosättningen Abirim i norra Israel med raketer "som svar på den israeliska fiendens attacker mot civila i byar i södra Libanon".

Israels militär har under förmiddagen rapporterat flera flyglarm i norra Israel, via Telegram, men har inte bekräftat skador på byggnader eller människor i samband med dem.

En död och flera skadade i attack mot Tel Aviv

En man dödades och minst tio personer skadades i ett luftangrepp i centrala Tel Aviv i Israel tidigt på fredagsmorgonen, enligt israeliska myndigheter.

Israels militär uppger att tidiga uppgifter tyder på att explosionen orsakats av ett nedfallande "luftmål".

Inga sirener hade aktiverats före explosionen. Militären uppger att händelsen utreds och att flygvapnet utökat sina luftpatruller.

Säkerhetsstyrkor arbetar på platsen. Tel Avivs borgmästare Ron Huldai skriver på plattformen X att det rör sig om ett drönaranfall. Enligt israeliska medier har Huthirebellerna i Yemen tagit på sig anfallet.

(TT)

Israel stoppar sjukhus för Gazabarn

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu stoppar planerna på att upprätta ett fältsjukhus i Israel för sjuka och skadade barn från Gaza, rapporterar TT.

Planen initierades av försvarsminister Yoav Gallant, men under torsdagen meddelade Netanyahus kansli att planen inte godkänns.

Israel har tidigare tillåtit 19 sjuka och skadade barn att lämna Gaza genom Israel för att vårdas i andra länder. Mohammed Zaqout, chef för Gazas sjukhus, sa då att över 25 000 patienter behövde vård utomlands, bland dem 980 barn med cancer, skriver TT.

Markerad händelse

Ukraina skickar mjöl till palestinier

Ukraina skickar 1 000 ton mjöl till de palestinska områdena, meddelar landets utrikesdepartement på plattformen X.

"Sändningen är den första av tre leveranser avsedda för Palestina. Den kommer att stödja över 101 000 palestinska familjer under en månad", skriver departementet på X.

Kiev har lanserat initiativet "Säd för Ukraina" i ett försök att säkerställa att Rysslands storskaliga invasion inte hotar Ukrainas ställning som en av världens största jordbruksexportörer.

Ukraina uppger inte om mjölet är avsett för Gaza, där en stor del av befolkningen lider av hungersnöd enligt FN.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Därför vill Kina vara med i samtal om Gaza

I helgen inleds fredssamtal mellan Fatah och Hamas i Beijing. Kina hoppas att en lösning ska nås på hur det politiska styret ska se ut i Gazaremsan efter krigets slut.

Det palestinska styret har länge varit delat. Hamas kontrollerar Gazaremsan, medan Fatah, som internationellt erkänns som Palestinas legitima representant, styr på Västbanken.

Enligt Kina går fredssamtalen ut på att hitta gemensam mark och de ses som en förutsättning för någon typ av palestinsk enighet.

– Det är också ett sätt för Kina att öka sitt inflytande och bygga sig en politisk roll som en sorts medlare och mellanhand i Mellanöstern, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.