Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De kom hit och satte eld på parkeringen” – Abdul Hamid Najjars by attackerades av bosättare. Hör hans berättelse samt röster från en illegal israelisk bosättning. Foto: Pernilla Edholm

Senaste nytt om Hamas och Israel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

25 personer uppges ha dödats i attack mot skolbyggnad

En skolbyggnad i Khan Yunis har återigen attackerats, enligt flera uppgifter. Enligt hälsovårdsmyndigheten, som kontrolleras av Hamas, ska minst 29 personer ha dödats och över 50 personer skadats.

Byggnaden ska ha använts som tillflyktsort för fördrivna palestinier, rapporterar AFP. Enligt nyhetsbyrån ska det vara den fjärde attacken mot skolor i området under de senaste två dagarna.

Israels militär har ännu inte kommenterat uppgifterna, men har tagit på sig tre andra attacker mot skolbyggnader de senaste dagarna. Vid samtliga tillfällen har IDF uppgett att de attackerat terrorister och militanta som de menar ska ha gömt sig i byggnaderna.

Överblick

Markerad händelse

IDF: Hamastopp död i attack mot Khan Yunis

Dagen efter attacken mot Khan Yunis i södra Gaza, uppger den israeliska militären (IDF) att en högt uppsatt inom Hamas dödats. Det ska vara befälhavaren för Hamas Khan Yunis-brigad, Rafah Salameh, enligt uppgifterna.

Attacken ska enligt IDF varit riktad mot Hamas militära ledare Mohammed Deif. I anfallet dödades runt 90 palestinier, enligt Hamaskontrollerade hälsodepartementet.

Huruvida Deif skadats eller dödats i attacken är ännu oklart. Israel kan inte bekräfta att så är fallet.

Israels menar att Deif tillsammans med Salama bär det högsta ansvaret för attackerna den 7 oktober, där runt 1 150 människor dödades och runt 250 togs som gisslan.

Dagen efter attacken mot Khan Yunis i södra Gaza.
Foto: Mohammed Saber/EPA/TT
Markerad händelse

Uppgifter: Flera döda i attack mot FN-skola

Minst 15 palestinier uppges ha dödats i ett israelisk luftanfall i centrala Gaza på söndagen, enligt det Hamaskontrollerade hälsodepartementet i Gaza.

Enligt Al Jazeera ska attacken ha riktats mot en FN-skola i flyktinglägret Nuseirat.

Den israeliska militären (IDF) hävdar i ett meddelande på Telegram att platsen fungerat som gömställe för Hamas och att man "på flera sätt försökte minimera risken att skada civila."

"De utnyttjar civila byggnader och civilbefolkningen som mänskliga sköldar för sina terrorattacker mot staten Israel", skriver man.

Markerad händelse

Hälsodepartementet: 90 döda efter attacken

I en israelisk attack mot Khan Yunis dog 90 personer och runt 300 skadades, varav flera allvarligt, uppger det Hamaskonstrollerade hälsodepartementet.

Israel uppger att attacken var riktad mot Muhammad Deif, Hamas näst högsta ledare i Gaza och befälhavare över Qassam brigaderna, Hamas militära gren. Deif var enligt Israel med och planerade attacken den 7 oktober.

Det har inte bekräftats om Muhammad Deif dog i lördagens anfall.

Läs mer om lördagens attack i artikeln nedan.

Markerad händelse

Hamasförhandlaren: Vi lämnar inte förhandling om vapenvila

En högt uppsatt medlem i den palestinska terrorgruppen Hamas sa till nyhetsbyrån AFP att Hamas lämnar samtal om vapenvila och uppgörelse om gisslan.

Enligt uppgifterna lämnade man samtalen med anledning av Israels "massakrer" och attityd i förhandlingen, skriver AFP.

Senare tillbakavisas uppgifterna av Hamasförhandlaren Izzat al-Reshiq, som menar att man inte lämnar förhandlingarna.

Hamas politiska ledare Ismail Haniyeh säger att gruppen drar sig ur förhandlingarna om vapenvila. Foto: Vahid Salemi/TT

Uppgifter: Medling om vapenvila stoppas efter misslyckande försök

Samtalet om eldupphör i Gaza har efter tre dagars förhandlingar pausats, efter att man misslyckats med att nå resultat, enligt två anonyma egyptiska källor, till Reuters.

Källorna anklagade Israel för att sakna en verklig avsikt att nå överenskommelse. Enligt källorna ska de israeliska medlarnas agerande ha visat på en "intern oenighet".

Den israeliska delegationen ska ha godkänt flera villkor under diskussionerna, för att sedan dra tillbaka eller införa nya villkor, som äventyrat förhandlingarna, enligt källorna.

Netanyahu: Kommer nå alla Hamasledare

Vad som än händer kommer Israel att "komma åt varje Hamasledare", det säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under en presskonferens på lördagskvällen.

Man fortsätter från israelisk sida hävda att morgonens attack mot Khan Yunis var ett anfall riktat mot Hamas militära chef Mohammed Deif, men premiärministern kan inte bekräfta att målet träffades.

Hamas har under dagen nekat att någon av deras ledare utsatts för attacken.

Anfall mot läger nära Gaza stad - flera döda

Minst 17 personer har dött i en attack mot en bönesal i den västra delen av Gaza stad, uppger hälsovårdspersonal enligt Reuters.

Bönesalen ligger i flyktinglägret Shati, beläget nära stranden. 20 personer har också skadats och förts till närliggande sjukhus, skriver al-Jazeera.

Sjukhus ur funktion efter Khan Yunis-attack

Det närliggande Nassersjukhusets personal meddelar att verksamheten på sjukhuset inte längre fungerar, efter förmiddagens attack mot Khan Yunis. Det skriver flera medier, däribland Times of Israel och Reuters.

Läkare säger att de är överväldigade över det stora antalet döda och skadade som väller in på sjukhuset, och att man inte kan vårda alla med de resurser man har. Dessutom är det brist på flera olika medicinska nödvändigheter.

Minst 70 personer uppges ha dött i attacken och nästan 300 skadats, enligt siffror från det palestinska hälsodepartementet. Nassersjukhuset var innan dagens attack det största fungerande sjukhuset i Khan Yunis.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Många döda i attacker mot Khan Yunis

Det Hamasstyrda hälsodepartementet rapporterar att ett 70-tal personer har dött och att nära 300 personer har skadats i en attack mot al-Mawasiområdet i Khan Yunis. Attacken ska ha skett under lördagsförmiddagen.

I al-Mawasi finns ett flyktingläger och enligt al-Jazeera är det just tälten där som beskjutits.

Israels militär säger att målet med attacken var att döda Hamas militära chef, skriver Reuters.

Läs mer om attacken här.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hjälparbetare uppges döda i attack

En av den brittiskt baserade hjälporganisationen Al-Khair Foundations mest erfarna arbetare har dödats i en israelisk attack i Gaza, uppger organisationen enligt AP.

Israelisk beskjutning ska ha träffat ett lager som tillhörde Al-Khair Foundation under gårdagen. Tre medarbetare i andra hjälporganisationer uppges också ha dödats i attacken.

Israels militär hävdar att Al Khair-medarbetaren egentligen var en Hamasstridande, och att han använde sin roll inom hjälporganisationen för att samla in pengar åt Hamas. Dessa påståenden har inte kunnat verifieras av oberoende part.

Hur ser hjälparbetarnas situation i Gaza ut? Starta klippet för att höra Sidas generaldirektör berätta. Klippet är från november.