Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De kom hit och satte eld på parkeringen” – Abdul Hamid Najjars by attackerades av bosättare. Hör hans berättelse samt röster från en illegal israelisk bosättning. Foto: Pernilla Edholm

Senaste nytt om Hamas och Israel

Margot Wallström: "Ett välkommet besked"

Sveriges tidigare utrikesminister ser positivt på beskedet om att flera länder har erkänt Palestina som stat. Men hon har inte bara positiva känslor.

- Det är ödets ironi 10 år efter att Sverige erkände Palestina. Då fanns det fortfarande en möjlighet att påverka situationen mellan Israel och Palestina.

- Nu är vi i ett läge med en barbarisk attack av Hamas och ett svar från Israel som har dödat över 30 00 människor.

Hon säger att en tvåstatslösning känns längre bort än någonsin men att ländernas erkännande är viktiga politiska markeringar.

- Så länge Netanyahu sitter som ledare för
Israel kommer en tvåstatslösning i stort sätt vara omöjlig.

Tidigare utrikesminister Margot Wallström. Foto: SVT

Överblick

Hizbollah: Utökade attacker i Israel om fler civila dödas

Om fler civila dör i israeliska attacker mot Libanon så kommer shiamilisen Hizbollah attackera nya mål inne i Israel, det säger en ledare för Hizbollah, enligt Reuters.

Fem personer ska, under tisdagen, ha dödats i israeliska attacker i Libanon, enligt libanesisk statlig media. Libanon svarade med att avfyra raketer över gränsen mot Israel.

Israel och Hizbollah har nästan dagligen beskjutit varandra sedan kriget på Gazaremsan i oktober förra året.

En libanesisk herde bär en överlevande get från rasmassor i Toura-bergen i södra Libanon på tisdagen. I attacken dödades hundratals getter, enligt AP. Foto: Mohammed Zaatari/AP

FN: 57 procent av Gazas odlingar förstörda

Runt 57 procent av Gazas jordbruksmark har förstörts sedan krigets start, enligt en FN-beräkning. Kriget har urholkat Gazabornas förmåga att mätta sina egna munnar – och raserat en miljonexport.

Så här års brukar Gazaremsans åkrar prunka. Men gröna fält har ersatts av torra jordhögar.

– Nu har vi varken arbete eller inkomst, säger jordbrukaren Ibrahim Dheir.

(TT)

HRW: Krigsbrott begicks den 7 oktober

Hamas militära gren och fyra andra beväpnade palestinska grupper begick krigsbrott samt brott mot mänskligheten i attackerna mot Israel den 7 oktober, menar människorättsorganisationen Human Rights Watch i en ny rapport.

- Vår forskning visar att den Hamasledda attacken var designad för att döda civila och ta så många gisslan som möjligt, säger HRW:s kris- och konfliktchef Ida Sawyer.

Rapporten grundas på verifiering av hundratals bilder och videos samt intervjuer med drygt 140 personer som bevittnade 7 oktober-attacken.

Hamas nekar till anklagelserna om krigsbrott och säger till HRW att deras styrkor fick instruktioner att följa humanitär lag. Det menar HRW motsägs av deras efterforskningar.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

IDF: Kommer skicka kallelser till ultraortodoxa

Israels militär IDF meddelar att de kommer att börja skicka kallelser till mönstring till judiska ultraortodoxa män på söndag, rapporterar AP.

Detta efter att högsta domstolen beslutat att unga ultraortodoxa män ska börja mönstra för militärtjänstgöring, något som de tidigare varit undantagna från.

Undantaget har väckt reaktioner runt om i Israel sedan kriget mellan Israel och Hamas trappades upp.

Domstolen har slagit fast att undantaget "är diskriminerande", skriver AP.

Ultraortodoxa har tidigare protesterat mot försök till kallelse, och oroligheter kan väntas i samband med tisdagens besked.

Markerad händelse

Över 30 döda i flygattacker runt om i Gaza

Minst 30 personer har dött i israeliska bombningar på flera håll i Gaza sedan måndagskvällen, enligt det Hamaskontrollerade hälsodepartementet.

Israel ska ha attackerat Gaza stad där 24 personer dött. I staden Khan Yunis i södra Gaza har minst 13 personer dött i en israelisk flygattack, skriver Reuters.

Enligt israeliska militären har man gjort "riktade räder mot terrorobjekt", men utvecklade inte resonemanget något ytterligare.

Markerad händelse

Åtta döda och flera skadade i attack mot skola i Gaza

Enligt Hamaskontrollerade palestinska hälsodepartementet har åtta palestinier dött och flera skadats i en israelisk flygattack mot en skola i centrala Gaza, rapporterar Reuters.

Israels militär har inte kommenterat uppgifterna.

Markerad händelse

Fler EU-sanktioner mot bosättare

EU sanktionerar nu ytterligare tre bosättarorganisationer och fem bosättare efter våldsamheter på Västbanken och i östra Jerusalem.

Enligt ett uttalande från EU:s ministerråd anklagas de utpekade för "allvarliga och systematiska människorättsövergrepp mot palestinier".

Sanktionerna innebär att de åläggs ett inreseförbud till EU, frysning av eventuella tillgångar i EU och att EU-medborgare förbjuds att göra ekonomiska transaktioner mot de utpekade.

Tidigare i våras införde EU sanktioner mot två
bosättarorganisationer och fyra individer.

Markerad händelse

Blinken uttrycker oro över dödstal i Gaza

USA:s utrikesminister Antony Blinken har uttryckt sin oro över den senaste tidens civila offer under ett möte med den israeliske nationelle säkerhetsrådgivaren Tzachi Hanegbi, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Blinken ska ha sagt att antalet civila offer i Gaza är "oacceptabelt högt", enligt det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Matthew Miller.

De senaste dagarna har den israeliska militären attackerat Gaza på flera håll, bland annat ett flyktingläger nära Khan Yunis i södra Gaza. Fler än 90 personer dog i attacken samt 300 skadades enligt det Hamaskontrollerade palestinska hälsodepartementet.

USA:s utrikesminister Antony Blinken. Foto: Jacquelyn Martin/AP
Markerad händelse

Tre civila döda efter israelisk attack i Libanon

Enligt tre källor till nyhetsbyrån Reuters har tre civila dött efter en israelisk attack i den libanesiska staden Bint Jbeil.

Ytterligare tre personer ska ha skadats i luftangreppet. Enligt den israeliska militären så skedde attacken mot ett vapenlager.

Markerad händelse

Sjukhuset i Khan Yunis på randen till kollaps

En FN-medarbetare beskriver "fasansfulla scener" på Nassersjukhuset i södra Gaza efter lördagens israeliska attack mot Khan Yunis.

"Ventilationssystem stängdes av på grund av brist på el och bränsle och luften fylldes av bloddoft", säger Scott Anderson, direktör för Unrwa-frågor i Gaza i ett uttalande.

Nassersjukhuset är ett av de största sjukhusen i södra Gaza och det enda som bedriver verksamhet i Khan Yunis. Sjukhuset står nu på randen till kollaps, skriver AP.

En kvinna bär en flicka som skadats till Nassersjukhuset i Khan Yunis den 13 juli.
En kvinna bär en flicka som skadats till Nassersjukhuset i Khan Yunis den 13 juli. Foto: Eyad Baba/AFP