Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De kom hit och satte eld på parkeringen” – Abdul Hamid Najjars by attackerades av bosättare. Hör hans berättelse samt röster från en illegal israelisk bosättning. Foto: Pernilla Edholm

Senaste nytt om Hamas och Israel

"Taktisk paus" i södra Gaza

Den israeliska militären meddelade tidigt på en söndagen en "taktisk paus" i södra Gaza. Det i ett försök att öka inflödet av mängden förnödenheter till området, rapporterar AP.

Pausen kommer dock bara vara mellan klockan 08 och 19, lokal tid. Det kommer även gälla varje dag, samma tid, tills annat besked ges.

Israel har fått mycket kritik för att uppehålla leveransen av förnödenheter till Gaza och FN har sagt att leveranserna bromsats upp då den israeliska militären måste ge tillstånd för lastbilar att köra in.

Det nya arrangemanget syftar till att ge ett 11-timmars oavbrutet fönster varje dag för lastbilar att röra sig in och ut.

Överblick

Markerad händelse

Hälsodepartementet: 90 döda efter attacken

I en israelisk attack mot Khan Yunis dog 90 personer och runt 300 skadades, varav flera allvarligt, uppger det Hamaskonstrollerade hälsodepartementet.

Israel uppger att attacken var riktad mot Muhammad Deif, Hamas näst högsta ledare i Gaza och befälhavare över Qassam brigaderna, Hamas militära gren. Deif var enligt Israel med och planerade attacken den 7 oktober.

Det har inte bekräftats om Muhammad Deif dog i lördagens anfall.

Läs mer om lördagens attack i artikeln nedan.

Markerad händelse

Hamas lämnar förhandling om vapenvila

En högt uppsatt medlem i den palestinska terrorgruppen Hamas säger till nyhetsbyrån AFP att Hamas lämnar samtal om vapenvila och en uppgörelse om gisslan.

Enligt gruppen lämnar de samtalen med anledning av Israels "massakrer" och Israels attityd i förhandlingen, skriver AFP.

Hamas politiska ledare Ismail Haniyeh sa till de internationella medlarna i förhandlingarna att "beslutet att stoppa förhandlingarna är med anledning av att ockupanternas (Israels) brist på seriositet, ständiga prokrastinering och blockering, samt den pågående massakern mot obeväpnade civila", skriver AFP.

Hamas politiska ledare Ismail Haniyeh säger att gruppen drar sig ur förhandlingarna om vapenvila. Foto: Vahid Salemi/TT

Uppgifter: Medling om vapenvila stoppas efter misslyckande försök

Samtalet om eldupphör i Gaza har efter tre dagars förhandlingar pausats, efter att man misslyckats med att nå resultat, enligt två anonyma egyptiska källor, till Reuters.

Källorna anklagade Israel för att sakna en verklig avsikt att nå överenskommelse. Enligt källorna ska de israeliska medlarnas agerande ha visat på en "intern oenighet".

Den israeliska delegationen ska ha godkänt flera villkor under diskussionerna, för att sedan dra tillbaka eller införa nya villkor, som äventyrat förhandlingarna, enligt källorna.

Netanyahu: Kommer nå alla Hamasledare

Vad som än händer kommer Israel att "komma åt varje Hamasledare", det säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under en presskonferens på lördagskvällen.

Man fortsätter från israelisk sida hävda att morgonens attack mot Khan Yunis var ett anfall riktat mot Hamas militära chef Mohammed Deif, men premiärministern kan inte bekräfta att målet träffades.

Hamas har under dagen nekat att någon av deras ledare utsatts för attacken.

Anfall mot läger nära Gaza stad - flera döda

Minst 17 personer har dött i en attack mot en bönesal i den västra delen av Gaza stad, uppger hälsovårdspersonal enligt Reuters.

Bönesalen ligger i flyktinglägret Shati, beläget nära stranden. 20 personer har också skadats och förts till närliggande sjukhus, skriver al-Jazeera.

Sjukhus ur funktion efter Khan Yunis-attack

Det närliggande Nassersjukhusets personal meddelar att verksamheten på sjukhuset inte längre fungerar, efter förmiddagens attack mot Khan Yunis. Det skriver flera medier, däribland Times of Israel och Reuters.

Läkare säger att de är överväldigade över det stora antalet döda och skadade som väller in på sjukhuset, och att man inte kan vårda alla med de resurser man har. Dessutom är det brist på flera olika medicinska nödvändigheter.

Minst 70 personer uppges ha dött i attacken och nästan 300 skadats, enligt siffror från det palestinska hälsodepartementet. Nassersjukhuset var innan dagens attack det största fungerande sjukhuset i Khan Yunis.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Många döda i attacker mot Khan Yunis

Det Hamasstyrda hälsodepartementet rapporterar att ett 70-tal personer har dött och att nära 300 personer har skadats i en attack mot al-Mawasiområdet i Khan Yunis. Attacken ska ha skett under lördagsförmiddagen.

I al-Mawasi finns ett flyktingläger och enligt al-Jazeera är det just tälten där som beskjutits.

Israels militär säger att målet med attacken var att döda Hamas militära chef, skriver Reuters.

Läs mer om attacken här.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hjälparbetare uppges döda i attack

En av den brittiskt baserade hjälporganisationen Al-Khair Foundations mest erfarna arbetare har dödats i en israelisk attack i Gaza, uppger organisationen enligt AP.

Israelisk beskjutning ska ha träffat ett lager som tillhörde Al-Khair Foundation under gårdagen. Tre medarbetare i andra hjälporganisationer uppges också ha dödats i attacken.

Israels militär hävdar att Al Khair-medarbetaren egentligen var en Hamasstridande, och att han använde sin roll inom hjälporganisationen för att samla in pengar åt Hamas. Dessa påståenden har inte kunnat verifieras av oberoende part.

Hur ser hjälparbetarnas situation i Gaza ut? Starta klippet för att höra Sidas generaldirektör berätta. Klippet är från november.

Markerad händelse

Övervakningssystem diskuteras i förhandlingarna

Israel och Egypten diskuterar ett elektroniskt övervakningssystem längs gränsen mellan Gaza och Egypten. Det uppger egyptiska källor med insyn i förhandlingarna om vapenvila för nyhetsbyrån Reuters.

Systemet kan möjliggöra att Israel drar tillbaka sina trupper om ett eldupphör avtalas, enligt källorna.

Frågan om israeliska trupper vid gränsen har varit en stötesten i förhandlingarna. Israel oroar sig för att Hamas kan smuggla in vapen via tunnlar om trupperna lämnar området.

Premiärminister Netanyahu förnekar dock att Israel överväger att dra tillbaka sina trupper från gränsen.

Markerad händelse

Israel förlänger militärtjänst

Israels regering har beslutat att förlänga den obligatoriska militärtjänsten för män från 32 till 36 månader, uppger flera medier i Israel.

Beslutet kommer då den israeliska armén står inför brist på trupper på grund av kriget i Gaza och eskalerande strider vid den libanesiska gränsen, skriver Haaretz.

Enligt källor kommer den tillfälliga ordern att godkännas i knesset nästa vecka och av regeringen redan på söndag.

Förlängningen gäller för de kommande fem åren.

Patrullerande israelisk soldat vid Israels gräns mot Gazaremsan. Foto: Atef Safadi/EPA