Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De kom hit och satte eld på parkeringen” – Abdul Hamid Najjars by attackerades av bosättare. Hör hans berättelse samt röster från en illegal israelisk bosättning. Foto: Pernilla Edholm

Senaste nytt om Hamas och Israel

Uppgifter om ett 20-tal döda i centrala Gaza

Ett 20-tal personer uppges ha dött efter israeliska luftangrepp mot centrala Gaza under onsdagsmorgonen, några av de dödade ska ha befunnit sig i en så kallad “säker zon”, rapporterar AP med hänvisning till sjukhusmyndigheter.

Under morgonen har Israels militär, IDF släppt flygblad i Gaza stad, med uppmaningen att alla boende ska lämna staden och bege sig söderut för att söka skydd i just centrala Gaza, enligt Times of Israel.

“Gaza stad kommer att bli en farlig stridszon” står det i flygbladet.

Tusentals palestinier har tvingats fly sedan israeliska styrkor avancerade i Gaza stad, IDF har tidigare uppmanat till evakuering i vissa stadsdelar.

Överblick

Markerad händelse

Uppgifter: 30-tal dödade i Khan Yunis

Ett 30-tal palestinier uppges ha dödats i israeliska attacker mot Khan Yunis-området i södra Gaza, på måndagen, enligt sjukvårdare i Gaza, till Reuters.

Den israeliska militären (IDF) ska ha anfallit på flera håll, från luften och med stridsvagnar, strax efter att en evakueringsorder utfärdats för delar av området.

Boende ska dock inte ha hunnit fly området innan anfallen inleddes, enligt palestinska källor till Reuters.

Evakueringsordern utfärdades efter att IDF meddelat att man justerat gränserna för den humanitära zonen. Orsaken ska enligt IDF vara att Hamas avfyrat raketer från området, mot Israel, uppger man på Telegram.

IDF har inte kommenterat attackerna.

Markerad händelse

IDF: Ytterligare två gisslan döda

Två män som hålls som gisslan av terrorstämplade Hamas har bekräftats döda, uppger den israeliska militären IDF, rapporterar Times of Israel.

Männen, en 75-åring och en 35-åring, ska ha dött i Khan Younis för flera månader sedan. Omständigheterna kring dödsfallen och om de kan ha orsakats av israelisk eld är under utredning.

Enligt IDF har nu 44 dödsfall bekräftats utav de 116 personer som fortfarande hålls som gisslan av Hamas. I samband med Hamas attack den 7 oktober kidnappades över 250 personer.

IDF: Humanitär zon ska evakueras

Den östra delen av den humanitära zonen i Khan Yunis-området ska evakueras. Det meddelar den israeliska militären (IDF) på Telegram och säger att ”det blir farligt att stanna kvar i området”.

Enligt IDF verkar terrorstämplade Hamas från området och man ska därför "utöka sina strider" i den humanitära zonen. Man uppmanar nu civila att fly till al-Mawasi i västra Rafah.

"Den tidiga varningen till civila görs för att mildra skadorna på civilbefolkningen och hålla civila borta från stridsområden", skriver IDF på Telegram.

Enligt det palestinska civilförsvaret ska det handla om drygt 400.000 människor i området som påverkas.

Markerad händelse

1 000 ultraortodoxa judar har kallats in

Israels militär har under söndagen skickat ut inkallelsebesked till 1000 ultraortodoxa judar, rapporterar Reuters.

De kommande veckorna förväntas militären kalla in ytterligare 3000 män i åldern 18-26 år.

Högsta domstolen beslutade förra månaden att ultraortodoxa studenter inte längre kan omfattas av det undantag från militär tjänstgöring som funnits på plats sedan 1948.

Vissa rabbiner har uppmanat person i deras församling att trotsa ordern. Kritiker menar att beslutet riskerar att förstöra deras identitet som religiösa judar.

Markerad händelse

FN-toppen: "Djupt oroad" efter attacken i Jemen

FN:s generalsekreterare António Guterres är "djupt oroad" efter Israels flyganfall mot den Huthikontrollerade hamnstaden
Hodeidah i Jemen, skriver FN i ett uttalande på lördagen.

Attacken kom som ett svar efter att den Iranstödda Huthirörelsen genomförde drönaranfall i Tel Aviv.

Guterres uppmanar parterna att undvika attacker som kan skada civila och uppmanar till återhållsamhet.

Han uppges även vara fortsatt oroad över att konflikten i området ska eskalera ytterligare.

FN:s generalsekreterare António Guterres.
FN:s generalsekreterare António Guterres. Foto: Igor Kovalenko/Epa

38 919 personer dödade i Gaza sedan 7 oktober

38 919 personer har mist livet i Gaza sedan den 7 oktober förra året, rapporterar nyhetsbyrån AP med hänvisning till palestinska sjukvårdsmyndigheter. Under samma period har 89 600 personer skadats. Det senaste dygnet har 37 personer dödats.

Markerad händelse

WHO varnar för polio i Gaza

Höga koncentrationer av polio har hittats i sex vattenprover från två olika platser i Gaza. Än så länge har inga fall av smitta upptäckts, men Världshälsoorganisationen varnar för att viruset kan få fäste och ytterligare belasta sjukvården på plats. Endast 16 av 36 sjukhus är delvis i funktion.

Polio är mycket smittsamt och kan leda till missbildningar och förlamning.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Huthirörelsen: Avfyrat raketer mot Israel

Den Iranstödda Huthirörelsen uppger att de har avfyrat flera raketer mot staden Eilat, belägen vid Röda havet i södra Israel, rapporterar Reuters.

Tidigt på söndagen uppgav Israels militär, IDF, att deras försvarssystem avvärjt en raket som avfyrades från Huthirörelsen i Jemen.

Det finns inga uppgifter om att någon har kommit till skada.

Raketbeskjutningen sker dagen efter att Israel bombade
en hamnstad i Jemen.

Israels luftförsvarssystem aktiveras mot vad Israels militär uppger är en raket från Jemen i videon.

Biden träffar Netanyahu i USA på tisdag

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kommer att träffa USA:s president Joe Biden i Washington på tisdag, rapporterar AFP.

Enligt ett uttalande från Netanyahus pressavdelning reser
Netanyahu till USA på måndag.

Joe Biden är för tillfället isolerad i sin semesterbostad med milda symptom efter att ha drabbats av covid -19.

Enligt ett uttalande från Bidens läkare har presidentens tillstånd förbättrats.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Foto: Ohad Zwigenberg/AP

3 döda och 87 skadade efter Israels attack

Attacken mot bränsledepåer i den jemenitiska hamnstaden Hodeidah, som kontrolleras av den Iranstödda Huthirörelsen, har resulterat i flera döda och skadade.

Tre personer har dött och 87 personer skadats i attacken, rapporterar Reuters med hänvisning till en Huthikontrollerad tv-kanal.