Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De kom hit och satte eld på parkeringen” – Abdul Hamid Najjars by attackerades av bosättare. Hör hans berättelse samt röster från en illegal israelisk bosättning. Foto: Pernilla Edholm

Senaste nytt om Hamas och Israel

USA: Vissa förslag från Hamas är "genomförbara"

USA:s utrikesminister Antony Blinken uppger att vissa av Hamas krav på ändringar i resolutionen om vapenvila är "genomförbara", medan vissa inte är det, rapporterar AP.

Blinken vill däremot inte kommentera vilka ändringar Hamas har föreslagit.

– Hamas kunde ha svarat med ett enda ord: Ja, säger Blinken enligt Reuters.

– Ju längre det här får fortsätta, ju fler människor kommer att lida, så det får vara slut på köpslåendet nu, fortsätter han, enligt TT.

Uttalandet kommer i samband med att Blinken besöker Doha i Qatar under sin resa i Mellanöstern.

Överblick

Markerad händelse

Trump ska träffa Netanyahu

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump meddelar att han kommer träffa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på sitt resort i Palm Beach, Florida, på fredag, rapporterar Reuters.

Netanyahu befinner sig just nu i Washington där han ska tala inför den amerikanska kongressen på onsdag och samtidigt träffa president Joe Biden.

Markerad händelse

IDF: Två militärledare dödade i attack på Västbanken

Fem palestinier, varav två militära ledare, dödades på Västbanken, enligt israelisk militär (IDF).

IDF slog till mot staden Tulkarem på, den av Israel ockuperade, Västbanken, tidigt på tisdagen.

Enligt IDF ska två av de dödade vara militära ledare, den ena för Hamas och den andra Fatahs militär. Det skriver man på Telegram.

- Soldaterna träffade ett antal beväpnade terrorister i eldväxlingar, skriver de.

- Bland dem som träffades fanns terrorister som var inblandade i planeringen och genomförandet av attacker mot IDF-soldater och staten Israel från Tulkarem.

Markerad händelse

Hamas och Fatah i överenskommelse: "Nationell enighet"

Hamas har skrivit under en överenskommelse om nationell enighet med andra palestinska grupperingar, bland annat rivaliserande Fatah, under ett möte i Kina.

"I dag skriver vi under en överenskommelse om nationell enighet och vi säger att vägen till att fullfölja denna resa är nationell enighet", meddelar Hamasledaren Musa Abu Marzuk.

Fatah och Hamas drabbade samman 2006 efter Hamas valseger - då terrorstämplade Hamas körde bort Fatah från Gazaremsan.

Mahmoud al-Aloul, vice ordförande för Fatah, Kinas utrikesminister Wang Yi och Hamasledaren Mussa Abu Marzuk, möttes i Peking på tisdagen. Foto: Pedro Pardo/AFP/TT

Uppgifter: Hamas-befälhavare dödad på Västbanken

Den israeliska militären (IDF) attackerade under tisdagsmorgonen staden Tulkarem, på den av Israel ockuperade Västbanken, enligt Al Jazeera.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån ska en befälhavare för Hamas militära gren ha dödats i attacken.

Runt fem andra ska också ha dödats i flygattacker mot Tulkarem, enligt Al Jazeera.

Det israeliska flygvapnet bekräftar på X att man under tisdagen har attackerat området.

Möte mellan Biden och Netanyahu på torsdag

USA:s president Joe Biden väntas hålla möte med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i Vita huset på torsdag. Det enligt en myndighetskälla till Reuters.

Biden har varit sjuk i covid-19 sedan i onsdags men planerar att återvända till Washington under tisdagen från sitt hus i Delaware.

Markerad händelse

Netanyahu har landat i USA

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har landat i Washington DC, rapporterar Times of Israel.

Den kommande veckan ska han under besöket bland annat träffa USA:s president Joe Biden, och hålla ett tal inför kongressen. Netanyahu ska också ha bett om ett besök med Donald Trump, skriver Politico. Det är dock oklart ifall mötet kommer bli av.

Markerad händelse

Uppgifter: 70 dödade i Khan Yunis

Minst 70 palestinier uppges ha dödats i israeliska attacker mot Khan Yunis-området i södra Gaza, på måndagen, enligt sjukvårdare i Gaza, till Reuters.

Den israeliska militären (IDF) ska ha anfallit på flera håll, från luften och med stridsvagnar, strax efter att en evakueringsorder utfärdats för delar av området.

Boende ska dock inte ha hunnit fly området innan anfallen inleddes, enligt palestinska källor till Reuters.

Evakueringsordern utfärdades efter att IDF meddelat att man justerat gränserna för den humanitära zonen. Orsaken ska enligt IDF vara att Hamas avfyrat raketer från området, mot Israel, uppger man på Telegram.

IDF har inte kommenterat attackerna.

Markerad händelse

IDF: Ytterligare två gisslan döda

Två män som hålls som gisslan av terrorstämplade Hamas har bekräftats döda, uppger den israeliska militären IDF, rapporterar Times of Israel.

Männen, en 75-åring och en 35-åring, ska ha dött i Khan Younis för flera månader sedan. Omständigheterna kring dödsfallen och om de kan ha orsakats av israelisk eld är under utredning.

Enligt IDF har nu 44 dödsfall bekräftats utav de 116 personer som fortfarande hålls som gisslan av Hamas. I samband med Hamas attack den 7 oktober kidnappades över 250 personer.

IDF: Humanitär zon ska evakueras

Den östra delen av den humanitära zonen i Khan Yunis-området ska evakueras. Det meddelar den israeliska militären (IDF) på Telegram och säger att ”det blir farligt att stanna kvar i området”.

Enligt IDF verkar terrorstämplade Hamas från området och man ska därför "utöka sina strider" i den humanitära zonen. Man uppmanar nu civila att fly till al-Mawasi i västra Rafah.

"Den tidiga varningen till civila görs för att mildra skadorna på civilbefolkningen och hålla civila borta från stridsområden", skriver IDF på Telegram.

Enligt det palestinska civilförsvaret ska det handla om drygt 400.000 människor i området som påverkas.

Markerad händelse

1 000 ultraortodoxa judar har kallats in

Israels militär har under söndagen skickat ut inkallelsebesked till 1000 ultraortodoxa judar, rapporterar Reuters.

De kommande veckorna förväntas militären kalla in ytterligare 3000 män i åldern 18-26 år.

Högsta domstolen beslutade förra månaden att ultraortodoxa studenter inte längre kan omfattas av det undantag från militär tjänstgöring som funnits på plats sedan 1948.

Vissa rabbiner har uppmanat person i deras församling att trotsa ordern. Kritiker menar att beslutet riskerar att förstöra deras identitet som religiösa judar.