Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De kom hit och satte eld på parkeringen” – Abdul Hamid Najjars by attackerades av bosättare. Hör hans berättelse samt röster från en illegal israelisk bosättning. Foto: Pernilla Edholm

Senaste nytt om Hamas och Israel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hamas: Bollen hos Israel

Terrorstämplade Hamas meddelar enligt AFP att de står fast vid ett förslag om vapenvila i Gaza som Israel haft invändningar mot.

"Bollen är därför nu helt i händerna på ockupationen", uppger Hamas natten till fredag.

Även Israel anser att den två dagar långa förhandlingsrundan i Kairo är avslutad, rapporterar Reuters. Enligt en israelisk tjänsteman har Israel lämnat sina reservationer till medlarna.

Både Hamas och Israels förhandlingsdelegationer har lämnat Kairo, rapporterade egyptiska medier på torsdagen.

Qatar är ett av medlarländerna i förhandlingen - hör qatariska diplomaten Majed al-Ansari kommentera samtalen i videon ovan.

Överblick

Hizbollah: Flera attacker mot norra Israel

Libanesiska shiamilisen Hizbollah uppger att de har attackerat Israels militäranläggning Ruwaisat Al-Alam "med en kraftig spärreld av missiler", på Telegram.

Hizbollah säger att man använde en egentillverkad missil i attacken, "som förstörde delar av anläggningen och satte den i brand."

Shiamilisen hävdar också att man attackerat bosättningen Abirim i norra Israel med raketer "som svar på den israeliska fiendens attacker mot civila i byar i södra Libanon".

Israels militär har under förmiddagen rapporterat flera flyglarm i norra Israel, via Telegram, men har inte bekräftat skador på byggnader eller människor i samband med dem.

En död och flera skadade i attack mot Tel Aviv

En man dödades och minst tio personer skadades i ett luftangrepp i centrala Tel Aviv i Israel tidigt på fredagsmorgonen, enligt israeliska myndigheter.

Israels militär uppger att tidiga uppgifter tyder på att explosionen orsakats av ett nedfallande "luftmål".

Inga sirener hade aktiverats före explosionen. Militären uppger att händelsen utreds och att flygvapnet utökat sina luftpatruller.

Säkerhetsstyrkor arbetar på platsen. Tel Avivs borgmästare Ron Huldai skriver på plattformen X att det rör sig om ett drönaranfall. Enligt israeliska medier har Huthirebellerna i Yemen tagit på sig anfallet.

(TT)

Israel stoppar sjukhus för Gazabarn

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu stoppar planerna på att upprätta ett fältsjukhus i Israel för sjuka och skadade barn från Gaza, rapporterar TT.

Planen initierades av försvarsminister Yoav Gallant, men under torsdagen meddelade Netanyahus kansli att planen inte godkänns.

Israel har tidigare tillåtit 19 sjuka och skadade barn att lämna Gaza genom Israel för att vårdas i andra länder. Mohammed Zaqout, chef för Gazas sjukhus, sa då att över 25 000 patienter behövde vård utomlands, bland dem 980 barn med cancer, skriver TT.

Markerad händelse

Ukraina skickar mjöl till palestinier

Ukraina skickar 1 000 ton mjöl till de palestinska områdena, meddelar landets utrikesdepartement på plattformen X.

"Sändningen är den första av tre leveranser avsedda för Palestina. Den kommer att stödja över 101 000 palestinska familjer under en månad", skriver departementet på X.

Kiev har lanserat initiativet "Säd för Ukraina" i ett försök att säkerställa att Rysslands storskaliga invasion inte hotar Ukrainas ställning som en av världens största jordbruksexportörer.

Ukraina uppger inte om mjölet är avsett för Gaza, där en stor del av befolkningen lider av hungersnöd enligt FN.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Därför vill Kina vara med i samtal om Gaza

I helgen inleds fredssamtal mellan Fatah och Hamas i Beijing. Kina hoppas att en lösning ska nås på hur det politiska styret ska se ut i Gazaremsan efter krigets slut.

Det palestinska styret har länge varit delat. Hamas kontrollerar Gazaremsan, medan Fatah, som internationellt erkänns som Palestinas legitima representant, styr på Västbanken.

Enligt Kina går fredssamtalen ut på att hitta gemensam mark och de ses som en förutsättning för någon typ av palestinsk enighet.

– Det är också ett sätt för Kina att öka sitt inflytande och bygga sig en politisk roll som en sorts medlare och mellanhand i Mellanöstern, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

Markerad händelse

Minst 13 uppges döda i attacker mot Gaza

Minst 13 personer ska ha dödats i israeliska anfall mot centrala Gazaremsan samt Gaza stad under torsdagen, rapporterar Reuters med hänvisning till uppgifter från den Hamaskontrollerade hälsomyndigheten i Gaza.

Sex av personerna uppges ha dödats i ett flyganfall i Zawayda i centrala Gaza och fem ska ha dödats i attacker mot staden Deir al-Balah och flyktinglägret Bureij. Ytterligare två ska ha dödats i ett flyganfall mot Gaza stad.

Israels militär (IDF) uppger att israeliska styrkor dödat två högre befälhavare för Islamiska jihad under flyganfall mot Gaza stad. En av dem beskrivs av IDF som delaktig i Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober.

Vid ett sjukhus i Deir al-Balah i Gaza samlas anhöriga till de döda i de israeliska attackerna. Foto: Abdel Kareem Hana/AP/TT
Markerad händelse

Hamasbefälhavare död i israeliskt flyganfall

Terrorgruppen Hamas har bekräftat att en av deras befälhavare, Muhammed Jabara, dog i ett israeliskt flyganfall i Libanon under torsdagsmorgonen, skriver Times of Israel.

Även den israeliska militären har bekräftat attacken. Enligt dem var Muhammed Jabara ansvarig för flera robotattacker mot Israel.

Jabara ska även ha varit en del av den sunnimuslimska islamistgruppen Jama'a Islamiya, enligt Times of Israel som refererar till libanesiska medier.

Jama'a Islamiya har tidigare tagit på sig anfall mot Israel.

Högerextrem minister besökte Tempelberget

Israels högerextrema säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir besökte på torsdagen Tempelberget i Jerusalem, ett besök som riskerar att störa de pågående samtalen om eldupphör i Gaza.

Både judar och muslimer gör anspråk på området på en kulle i Jerusalem och besök som Ben-Gvirs, även om de är lagliga, ses som en provokation.

Han säger själv att han gick till den omstridda Al Aqsa-moskén vid området, för att be om att gisslan skulle återvända ”men utan en hänsynslös överenskommelse”.

(TT)

Israel: "Principiellt motstånd" mot palestinsk stat

Israels parlament Knesset har röstat igenom en resolution som förklarar "principiellt motstånd" mot upprättandet av en palestinsk stat, rapporterar Haaretz.

I resolutionen står det att "upprättandet av en palestinsk stat i hjärtat av landet Israel skulle utgöra en existentiell fara för staten Israel och dess medborgare" och att det skulle destabilisera regionen.

Markerad händelse

Piren vid Gazas kust stängs ner

Den pir som till och från använts vid Gazas kust för att få in förnödenheter i området stängs ner, säger viceadmiral Brad Cooper, rapporterar AP.

Piren har länge varit problemtyngd och har flera gånger fått repareras. Brad Cooper säger att piren uppfyllt sin önskade effekt.