Sjukhusen på Gaza hade redan innan måndagens våldsamheter brist på både medicin och nödvändig utrustning. Foto: Reuters/AP/TT

Hamas kritiseras för Gazaprotesterna

Uppdaterad
Publicerad

Utfallen från Gazaprotesterna kritiseras av omvärlden. Där å ena sidan Israel fördöms för bland annat användandet av skarp ammunition, får å andra sidan terrorstämplade organisationen Hamas, som styr Gaza sedan 2007, anklagelser om att de provocerat fram våld.

Det var många skott som sköts av den israeliska militären i måndags. Våldsamheterna den dagen lämnade närmare 60 döda efter sig och tusentals skadade.

Fördömanden mot Israel har haglat in från världens alla hörn. Ambassadör har kallats hem och utvisats. Och flera europeiska länder kräver en utredning av våldet.

USA flyttade sin israeliska ambassad

Israel: Självförsvar mot Hamas

Men Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har kallat det för självförsvar mot Hamas och backas upp av Vita huset. Netanyahu anklagar dessutom den terrorstämplade organisationen Hamas för uppvigling.

– De driver civila, kvinnor och barn till skottlinjen med avsikten att få dödsoffer. Vi försöker minimera antalet offer. De försöker dra på sig dödsfall för att sätta press på Israel, vilket är hemskt, säger Benjamin Netanyahu i en tv-intervju.

Enligt israelisk militär var det 40 000 människor som protesterade längs gränsstaketet mot Israel under måndagen. Och de hävdar att många försökte ta sig igenom säkerhetsstängslet, rustade med bland annat brandbomber.

Från tyskt håll anklagade man också Hamas för att ha eldat på våldsamheterna. Och FN:s Mellanösternsändebud Nickolay Mladenov sa att ”det finns inget som rättfärdigar dödandet, det finns inga ursäkter”, men tillade samtidigt att ”budskap från Hamas indikerar att det finns intentioner att använda massprotester för att tränga sig in i Israel och attackera israeler”, rapporterar AP. 

Frustration över tillvaron

De planerade protesterna började den 30 mars. Förutom missnöje mot Israel och USA:s nyligen invigda ambassad i Jerusalem har protesterna också handlat om blockaden av Gaza. Blockaden har pågått sedan 2007, allt sedan Hamas tog över makten över området.

– Människor här är oerhört desperata. Man ser ingen framtid och känner sig fängslad i det här området. Man kommer inte ut och det gör att många, framförallt unga män och pojkar, är benägna att bege sig till gränsen och stå längst fram där de vet att de eventuellt kan bli skjutna, säger SVT:s utrikesreporter Marie Nordstrand, på plats i Jerusalem.

Fattigdom och arbetslöshet

Fattigdomen, den höga arbetslösheten, elbristen och den humanitära situationen ligger bland annat till grund för den frustration som finns bland Gazaborna. Redan innan sjukhusen överöstes av skottskadade, efter vad som blev den blodigaste dagen sedan 2014, var det brist på både medicin och nödvändig utrustning i Gaza. 

– Det är klart att det finns kritik mot Hamas även på Gaza men det är däremot inte så enkelt att uttrycka det, det kan vara direkt farligt för människor att göra det. Men den här kritiken kanske också finns med i demonstrationerna vid gränsen. En frustration även mot de som styr här, säger Marie Norstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA flyttade sin israeliska ambassad

Mer i ämnet