Hamas sköt raketer mot Israel

Uppdaterad
Publicerad

Ett 40-tal raketer avfyrades från den palestinska Gazaremsan mot städer i Israel på måndagskvällen, uppger Israels militär. Islamistiska Hamas tar på sig ansvaret för dådet, som enligt uppgifter handlar om hämnd.

The Jerusalem Post skriver att varningssirenerna för en attack ljöd i flera städer i södra Israel, bland annat Ashdod, Rehovot och Sderot där tusentals människor tvingades ta skydd i sina hem.

Enligt Reuters ljöd även sirener i utkanterna av Jerusalem och Tel Aviv, men polisens talesperson uppger att det där rörde sig om falskt alarm.

Attackerna skedde timmar efter att Israels flygvapen genomfört omkring 16 bombningar av mål i Gaza. Dessa ska läggas till de 14 israeliska flygattacker som genomfördes under natten mot måndag, och som dödade minst tre palestinska rebeller.

Jerusalem Post rapporterar om ett 80-tal raketer, och skriver att en israel skadats i attackerna.

Hamas: Det är en hämnd

Nyhetsbyrån AFP rappoerterar att islamistiska Hamas, som kontrollerar Gazaremsan, tar på sig ansvaret för attackerna. Reuters skriver att raketerna var ett svar på att sex Hamasmedlemmar dödats i israeliska flygräder.

En talesman för Hamas har kallat dådet en ”grov eskalering” av oroligheterna och har sagt att Israel kommer att få betala ”ett enormt högt pris” för Hamas-medlemmarnas död.

Israel nekar till att bära ansvar för dådet, och uppger att männen dödats i en oavsiktlig explosion som ägt rum i en tunnel som var full med sprängmedel. Man har samtidigt varnat för upptrappning av konflikten och meddelade på måndagen att man kallat in 1.500 reservister till området kring Gazaremsan.

Upptrappade oroligheter

Enligt AP skickades 40 raketer upp inom loppet av en timme på måndagskvällen, men 12 stoppades av israeliska antidrönar- och missilsystem.

Sammanlagt ska Hamas ha avfyrat över 200 raketer under den senaste tidens oro. Israel har svarat med flera flyganfall – men inte lyckats stoppa raketattackerna. Säkerhetskällor och ögonvittnen uppger att Israel svarade på måndagens raketavfyrningar med omkring 30 flygbombningar mot Gaza. På måndagskvällen fanns inga rapporter om döda eller skadade i oroligheterna.

Oroligheterna har trappats upp i landet efter att tre israeliska tonåringar som kidnappades förra månaden hittats döda, samtidigt som en ung palestinier dödats i en misstänkt hämndattack.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer