Han existerar enbart digitalt för att skapa debatt

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringsbevis, legitimation och medlemskort finns för att bevisa hans existens. Men Aaron Brown är blott en skugga. Han existerar enbart i den digitala världen.

Upphovsmannen till Aaron Brown heter Curtis Wallen. Han är konstnär och bor i New York och är intresserad av anonymitet och av att bevara densamma. Och han gör allt för att inte bli spårad. 

– Jag fotograferade mig själv och några vänner. Sedan kombinerade jag våra anletsdrag för att skapa en helt ny människa. Det är som en ”skugga” som finns på hårddisken och som får liv på internet genom förfalskade dokument, berättar Curtis Wallen.

Gäller att inte lämna spår

Projektet döptes efter en devis från den amerikanska underrättelsetjänsten  ”Gud litar vi på, alla andra övervakas”.

Han fick bege sig in i webbens mörkaste vrår, dit få hittar, med anonyma webbläsare och e-post konton. Och om anonymiteten ska kunna bevaras,  går det inte att vara sig själv. Det gäller att inte kunna identifieras.

– NSA och liknande myndigheter vill alltid samla in så många uppgifter som möjligt, säger Curtis Wallen.

Starka affärsintressen spårar

Han vet hur omfattande systemet är för han har mätt hur många som spårar honom på nätet. Och numera tillkommer också internetföretagen och andra affärsintressen.

– När mäktiga aktörer som staten och företagen delar detta intresse så är det helt i strid med medborgarnas intressen. Det är mycket skrämmande, säger Curtis Wallen.

– Under en enda dag spårades jag över tusen gånger av ett hundratal företag. De gör allt för att ta reda på ens ålder, ekonomi och intressen. De bryr sig inte om vad man gör eller var man bor, de vill bara kunna skicka riktad reklam via e-post. 

Curtis Wallens syfte har varit att gestalta och avslöja det som pågår, för att få igång en diskussion och öka medvetenheten.

– Spårningarna kommer förmodligen inte att upphöra, dessvärre. Systemen blir bara mer sofistikerade, säger han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer