Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För 50 år sedan riskerade deltagarna mycket när de deltog i paraden berättar HBTQ-aktivisten Peter Tatchell som även deltog då. Foto: Tim Ireland/TT

Han firade Londons första Pride: ”De riskerade sina jobb”

Uppdaterad
Publicerad

För 50 år sedan hölls Londons första pridefirande någonsin – men det var olikt dagens välbesökta evenemang.

– Då var vi 700 personer, säger Peter Tatchell, HBTQ-aktivist och tidigare politiker, som var med vid det första pridefirandet i staden.

Evenemanget präglades av regnbågsfärger, glitter och lycka över att pandemirestriktionerna har hävts – årets prideparad i London är den första sedan 2019.

Londons borgmästare, Sadiq Khan, och hans stab har uppskattat att över en miljon personer deltog, och beskriver det som den största prideparaden i stadens historia, enligt tidningen The Guardian.

Han underströk samtidigt att man aldrig får vara nöjd, och påminde om förra veckans dödliga attack i Olso:

– Vi måste vara medvetna om det faktum att det fortfarande finns en fara för diskriminering, partiskhet och våld, säger Sadiq Khan.

Paraden stoppades även i 23 minuter av en aktivistgrupp, Lesbians and gays support the migrants, som en protest mot polisens närvaro under Pride. De 23 minuterna skulle representera de 23 människor som har dött i arresten i London sedan slutet av 2020, skriver The Guardian.

Hör Peter Tatchell berätta om hur pridefirandet i London förändrats på 50 år i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer