Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Vlad Kuznetjik som flydde Sveriges ambassad i Minsk berätta om läget just nu. Foto: SVT.

Vlad tillbringade två år på Sveriges ambassad i Minsk

Uppdaterad
Publicerad

Ett år och nio månader bodde Vlad Kuznetjik och hans far Vitalij Kuznetjik på Sveriges ambassad i Minsk. Sonen hade cancer men de vågade ändå inte besöka vårdcentralen i Belarus. Då bestämde de sig att fly och söka asyl i Lettland.

– De svenska juristerna sa att processen skulle pågå i minst ett år till och vi kunde inte räkna med någon snar lösning, säger Vlad Kuznetjik till SVT.

De var två av alla belarusier som utsattes för våld och hot efter att de protesterat mot president Lukasjenko.

Männen bodde i källaren under svenska ambassaden i Belarus mellan september 2020 och juni 2022, trots att Sveriges regering tidigt meddelade att asylprocessen inte kunde lösas där. I början av juni bestämde de sig att fly.

– Vi sa till ambassadpersonalen att vi behövde läkarundersökas på en vårdcentral i en stad nära Minsk. De körde oss dit, berättar Vlad Kuznetjik.

Men istället för att besöka läkare, tog de taxin och åkte till gränsen mot Lettland.

– Vi var förstås jättenervösa och beredda på att vi kunde bli gripna, säger Kuznetjik.

Nu hoppas Vlad Kuznetjik kunna få vård i Lettland och har ansökt om asyl. Det pågår även insamling för att få fram medel så att han kan få den eftervård och uppföljning som behövs.

Vlad Kuznetjik längtar även efter att få träffa sina anhöriga som bor kvar i Belarus.

– Just nu har vi ingen status, utan det kan ta upp till 5 månader att få ansökan prövad. Då kan våra familjemedlemmar söka visum.

Hör Vlad Kuznetjik berätta om flykten från Belarus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.