Aleksandr Zachartjenko. Foto: TT

Han vann valet i Donetsk

Publicerad

Den proryska separatisten Aleksandr Zachartjenko vann valet i östra Ukraina, uppger valkommissionen. – Det är bara Ryssland som erkänt valet, men de flesta invånarna här är nöjda med utgången, säger SVT:s korrespondent Elin Jönsson, som befinner sig i Donetsk.

– Centrala valkommissionen bedömer att Aleksandr Zachartjenko blir den valde ledaren i folkrepubliken Donetsk, säger en tjänsteman till journalister i Donetsk.

Han uppges ha fått 77,5 procent av en miljon röster.

– Men egentligen borde man inte ens kalla det här ett val eller ett resultat, eftersom allt tyder på att det inte har gått rätt till. Man kunde rösta utan pass och A4-ark användes som valsedlar, säger SVT:s korrespondent Elin Jönsson, som befinner sig i Donetsk.

De fördömer valen

Valen har fördömts av FN, EU och regeringen i Kiev och inga internationella observatörer från väst har varit på plats.

Och när Elin Jönsson var på plats när Alexander Zachartjenko röstade, fick hon en kpist upptryckt i ansiktet.

”Glada och nöjda”

De flesta invånarna som Elin Jönsson har pratat med är positiva till valutgången.

– De är jätteglada och nöjda. De vill ju inte vara en del av Ukraina, utan vill vara ifred och de som inte vill det har redan lämnat. Flera som jag har pratat med tror att amerikanerna är ute efter att döda dem och att de utnyttjar Kiev. Det är den information de får från tv:n, säger Elin Jönsson. 

Enligt de senaste siffrorna från FN har minst 4.035 personer dödats under sju månader av strider – över 300 av dem har dödats de senaste tio dagarna. Och striderna fortsätter, bland annat vid Donetsks flygplats, som ukrainska regeringsstyrkor och separatisterna länge stridit om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer