Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med 13 år i Putins tjänst kan Gleb Karakulov ge en inblick i en sluten värld. Foto: Dossier Center

Han var officer nära Putin – avslöjar detaljer inifrån Kreml

Uppdaterad
Publicerad

Gleb Karakulov var officer i Vladimir Putins säkerhetsstyrka FSO i över tio år. Men under en resa till Kazakstan med den ryska presidenten valde han att fly.

Nu kan SVT Nyheter, i samarbete med Dossier Center, publicera hans unika vittnesmål inifrån Kreml.

Det är oktober 2022 och Vladimir Putin är på besök i grannlandet Kazakstan. Gleb Karakulov, officer inom den Federala skyddstjänsten (FSO), har anlänt några dagar tidigare. Som anställd i Putins säkerhetsstyrka är hans jobb att kryptera och ordna säker kommunikation under presidentens resor.

Det ingen vet är att Karakulov i hemlighet har planerat att hoppa av till väst – och på Kazakstansresans sista dag agerar han.

– Jag kunde inte stanna kvar i presidentens tjänst. Jag betraktar honom som en krigsförbrytare, säger Gleb Karakulov.

Arbetat för Putin i 13 år

SVT Nyheter har tagit del av intervjuer som den Londonbaserade grävredaktionen Dossier Center har gjort med avhopparen Karakulov. Publiceringen är en del av researchen för serien ”Skuggkriget”, en kommande granskning av rysk underrättelseverksamhet i Norden av SVT, DR, NRK och Yle.

Enligt Dossier Center är Karakulov den högst rankade underrättelseofficeren som hoppat av till väst under de senaste åren. Med sina 13 år i presidentens tjänst kan han ge en inblick i en sluten värld.

– Putin använder varken internet eller mobiltelefon. Han får bara information från sin innersta krets, vilket betyder att han lever i ett informationsvakuum.

Växande paranoia

Gleb Karakulov uppger att han gjort över 180 resor med Putin och att han sedan han började 2009 lagt märke till en växande paranoia hos presidenten.

– All mat inspekteras och testas av en specialgrupp. På resor följer brandmän och ingenjörer med för att undersöka alla lokaler, berättar han och fortsätter:

– Presidenten har ett telefonbås som vi tar med oss på varje utlandsresa. Det är en ungefär 2,5 meter hög kub som man kan prata i utan att riskera att bli avlyssnad av utländsk underrättelsetjänst.

Däremot tror han inte på spekulationerna om att Vladimir Putin skulle vara allvarligt sjuk.

– Han har nog bättre hälsa än många andra i hans ålder. Under hela tiden jag jobbade där ställdes endast en eller två affärsresor in på grund av sjukdom.

Hotbilden mot Gleb Karakulov är stor och han befinner sig nu på hemlig ort tillsammans med sin fru och dotter.

Dossier Center är en Londonbaserad grävredaktion som grundades 2017 av den ryska exil-oligarken och Putinkritikern Michail Chodorkovskij.

Redaktionen har tillgång till tusentals ryska databaser och har granskat och verifierat Karakulovs bakgrund.

Intervjun med Gleb Karakulov publicerar Dossier Center i samarbete med SVT, danska DR och norska NRK.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.