Handelssamtal mellan EU och Australien skjuts upp en månad. Australiens handelsminister Dan Tehan vill inte säga om den inställda ubåtsaffären har något med saken att göra. Foto: Matt Dunham/AP/Patrick Seeger/EPA/TT

Handelssamtal mellan EU och Australien skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

En sedan länge planerad omgång handelssamtal mellan EU och Australien skjuts upp en månad. Beskedet kommer mitt under den fransk-australiska ubåtskrisen.

Australiens handelsminister Dan Tehan säger till Reuters att samtalen kommer att äga rum i november i stället för oktober, men vill inte säga om den inställda ubåtsaffären har något med saken att göra.

– Vi kommer att fortsätta förbereda oss för den tolfte förhandlingsrundan och arbeta för att ingå ett frihandelsavtal som är i både Australiens och EU:s intresse, säger han enligt nyhetsbyrån AFP. Han ska träffa EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis nästa vecka för att fortsätta planeringen av samtalen.

Inställd affär upprör

Krisen utbröt förra månaden när Australien oväntat meddelade att man ingår en säkerhetspakt med USA och Storbritannien, och att man dessutom har kommit överens om en ubåtsaffär med amerikanerna. Uppgörelsen innebär att Frankrike går miste om ett ubåtsavtal värt omkring 350 miljarder kronor.

Frankrike har sagt att man inte längre litar på Australiens regering, anklagar australierna för att ljuga och ifrågasätta om EU-handelsavtalet kan gå vidare.

EU är Australiens tredje största handelspartner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.