Professorn i global hälsa, Hans Rosling, gästade det danska programmet Deadline i DR2. Foto: DR

Hans Rosling läxar upp dansk programledare i tv

Uppdaterad
Publicerad

Man kan inte använda sig av medierna om man ska förstå världen. Det sade professorn i global hälsa, Hans Rosling, när han gästade det danska tv-programmet Deadline 2015.

Hans Rosling var inbjuden till ett nyhetsprogram i det danska public service-bolaget DR i september 2015 för att tala om världens befolkningsutveckling. Intervjun börjar med att programledaren Adam Holm får mothugg på första frågan som innehöll ett påstående om att Europa är pressat av flyktingkrisen.

– Vi är inte pressade. Vi är en del av världen som har väldigt mycket resurser. Sen måste man bestämma sig för hur mycket man ska hjälpa till. Jag lägger mig inte i den politiska debatten, men det är inte särskilt mycket flyktingar som har kommit i förhållande till vad Europa skulle kunna ta emot, sade han.

Fortsätter uppläxningen

När programledaren därefter drar slutsatsen att en kraftig befolkningsökning i Afrika de kommande åren kommer leda till ökande flyktingströmmar till Europa fortsätter Rosling sin uppläxning.

– Nej, de kommer erbjuda Europa exportmöjligheter. Det är en glimrande ekonomisk framtid, säger han.

Missförstått utvecklingen

Hans Rosling sade också att västvärlden i mångt och mycket missförstått utvecklingen i världen. Att jorden består enbart av fattiga och rika människor är felaktigt, menar han. 

–  Om man tror att den största delen av världens befolkning är väldigt fattig, att flickorna inte går i skolan och att fattiga försöker fly till rikare länder så vet man inte hur det verkligen ser ut. Man måste förstå att det finns länder på alla nivåer och de flesta befinner sig någonstans i mitten, sade han och visade med hjälp av en stapel med äpplen.

Journalister dåliga på överblick

Rosling passade också på att ge en känga till journalistkåren som han menar inte ger en sann bild av världen.

– Man kan inte använda sig av medierna om man vill förstå världen. Fakta om konkreta händelser är ni bra på, men överblicken är ni dåliga på, sade han till den danske programledaren.

Adam Holm försökte i programmet också föra en diskussion om statistik, som han menar kan missbrukas i politiska syften. Men att Hans Rosling vill inte höra talas om att han pratar om statistik.

– Jag pratar inte om statistik. Jag pratar om verkligheten och verkliga människor som finns, säger han.

”Du har totalt fel”

Hans Rosling ställer heller inte upp på beskrivningen om att det är en enorm skillnad mellan den lilla rika västvärlden och resten av jorden. 

– Du har totalt fel, säger han och tillägger: 

– Av de människor på jorden som har råd att ta flyget på semestern bor hälften utanför västvärlden.

När programledaren därefter frågar vilken grund det finns till det påståendet hänvisar Rosling till FN och Världsbanken. Och säger vidare:

– Det här är inte kontroversiellt. Det är ingenting att diskutera. Jag har rätt och du har fel, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.