Här är 15-åringen som redan är vd för techbolag

Uppdaterad
Publicerad

Nyss fyllda 15 år och redan vd för ett teknikföretag och sponsrad av Microsoft. Är Sabarish Gnanamoorthy nästa stora stjärna i Silicon Valley?

Se hans tips på hur du också kan bli tech-stjärna i videon!

Sabarish Gnanmoorthy blickar ut över publiken. Flera hundra är på plats, varenda stol är upptagen och allra längst bak trängs nyfikna, som inte fått en sittplats innanför repen, för att få en glimt av framtidens teknikinnovatörer.

15-åriga Sabarish är yngst av de tre kanadensiska ungdomar som ska presentera sina uppfinningar för besökarna på Websummit i Lissabon.

– Föreställ er en alternativ verklighet där vi kan ha superkrafter, säger Sabarish med en stadig men ljus röst som fortfarande inte har passerat målbrottet.

”Vi kommer sluta med smartphones”

Publiken lyssnar andaktsfullt medan Sabarish berättar om sina visioner med virtual reality och augmented reality, alltså alternativa och förstärkta verkligheter.

Han har jobbat med alternativa verkligheter i ett par år och startade nyligen ett bolag där han programmerar och säljer navigationssystem med augmented reality-teknik.

– Jag tror att vi kommer sluta med smartphones och inom tio år kommer augmented och virtual reality helt ha ersatt det. Det tillåter oss att skapa nya världar som vi kan lösa problem med som till exempel fattigdom, säger Sabarish när vi dagen efter ses för en intervju.

Hur menar du att virtual reality ska kunna lösa fattigdom?

Med virtual reality kan exempelvis alla få tillgång till samma typ av utbildning, från högstadiet till universitetsutbildningar. Så länge man har tillgång till ett VR-headset så kan utbildning vara jämställt.

Tror på holografisk teleportering

En annan vision som Sabarish har är holografisk teleportering.

– Jag och min familj bor i Kanada men hela min släkt bor i Indien. Hur häftigt vore det inte om jag kunde befinna mig virtuellt i samma rum som de genom VR-glasögon. Det finns redan sådana funktioner i dag men de är inte så bra. Jag skulle också vilja få in haptiska rörelser, det vill säga att man kan känna saker som man ser virtuellt, säger Sabarish, som sponsras av Microsoft för att utveckla deras HoloLens.

I dag används VR mest inom spel och för att det ska nå en större publik tror Sabarish att hårdvaran måste bli mindre klumpig. Dagens stora VR-headsets måste ersättas med något enklare. Dessutom vill han göra VR mer socialt.

– Vi måste hitta sätt där människor kan umgås med varandra i en virtuell värld, då kommer VR att växa.

”Lyssnar på mig för att jag är framtiden”

De tre dagarna på Websummit har Sabarish ägnat åt mängder av intervjuer och ett par föreläsningar som han varit delaktig i.

Det är svårt att betrakta honom som något annat än ett underbarn. Ett vältaligt sådant som trots all uppmärksamhet tycks ha en ödmjuk inställning till sin branta karriärsstege.

Att han bara är 15 år ser han som en tillgång.

– Jag tror att människor lyssnar på mig eftersom jag representerar framtidens generation och det är de som kommer att använda VR och AR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.