Aurora-mördaren i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Tre dagar efter att tolv människor kallblodigt skjutits ihjäl vid en biograf i Aurora, var det dags för den misstänkte mördaren James Holmes att framträda i rätten.

Men enligt åklagaren väntas rättegången dröja minst ett år.

James Holmes var i rätten för ett kort domstolsförhör. Han stirrade tomt framför sig och talade inte under förhandlingen. När han fick frågan om han förstått sina rättigheter så svarade advokaterna i hans ställe. Till och från blundade han, och såg mycket vilsen ut.

Sedan gripandet utanför biografen i Aurora har Holmes hållits isolerad. Spekulationer har funnits huruvida Holmes varit påverkad av någon form av preparat vid skjutningen, men enligt åklagaren så vet man inte ännu om den misstänkte seriemördaren varit eller är påverkad av någon medicin.

Massmord i Aurora 2012

-Vi har inga såna uppgifter, säger Carol Chambers, distriktsåklagare.

Rättegång dröjer minst ett år

En formell anklagelse kommer att lämnas in den 30 juli, rapporterar medier på plats. En rättegång lär dock dröja. Enligt åklagaren handlar det om minst ett år, förmodligen ännu längre.

Skjutningen som dödade 12 och skadade 58 människor, ”måste utredas grundligt,” menade åklagaren.

Samtidigt har myndigheterna svårt att få den 24-årige före detta doktoranden att samarbeta. Hittills uppges han vägra, och det kan ta månader att utröna vad som lett fram till ett av de värsta massmorden i USA:s moderna historia.

Överväger dödsstraff

Utöver att han anklagas för tolv mord så kan ytterligare åtalspunkter komma att läggas fram, bland annat grov misshandel och brott mot vapenlagar. Enligt åklagaren överväger man att driva fallet så att Holmes kan dömas till ett dödsstraff.

–Vi kommer att ta ett beslut i samråd med offrens familjer, och det kan ta månader, säger distriktsåklagaren Carol Chambers.

Inga dödsstraff sedan 1976

Om åklagarmyndigheten yrkar på dödsstraff och det blir straffet, är det ändå inte säkert att det verkställs. I delstaten Colorado har bara en person avrättats sedan 1976, rapporterar nyhetskanalen ABC och lokala medier.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Massmord i Aurora 2012

Mer i ämnet