Foto: TT

Därför har Breivik stämt norska staten – snart inleds rättegången

Publicerad

På ena sidan norska staten, den andra massmördaren Anders Behring Breivik. Har hans mänskliga rättigheter kränkts under 4,5 år i fängelset? I anstaltens gymnastiksal och under rigorös säkerhet ska nu svar på frågan ges.

Ribbstolar, någon basketkorg och en klättervägg. Det ser ut som en idrottssal i vilken skola som helst, men det är här som Anders Behring Breivik nu åter kliver ut i offentligheten. Salen ligger vid Telemarksfengelset i Skien, två timmar söder om Oslo, där massmördaren är inlåst.

Breivik hävdar att hans behandling är ett brott mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, som förbjuder ”omänsklig eller förnedrande behandling”.

Han har därför stämt norska staten och nu blir det rättegång med start på tisdag.

Breivik har haft mycket begränsade möjligheter att träffa andra människor. Hans advokat Øystein Storrvik ska lägga fram bevis för att den terrordömde 36-åringen har skadats av förhållandena i fängelset.

Har tv-spel

– Ett exempel är att han har slutat studera. Att man slutar med positiv aktivitet är en typisk följd av att sitta isolerad, sade Storrvik nyligen till tidningen VG.

Försvaret kallar även vårdpersonal som vittnen. Sivilombudsmannen, den norska justitieombudsmannen, har också påpekat en risk för omänsklig behandling på den avdelning där Breivik sitter.

Norska staten lyfter däremot fram hur viktigt det är att övervakningen är rigorös för att Breivik inte ska etablera ett högerextremt nätverk.

Marius Emberland, jurist hos Regjeringsadvokaten, den norska justitiekanslern, skriver till domstolen att Breivik har tre rum: ”sovcell, studiecell och träningscell, som han disponerar och kan röra sig fritt i liksom att han dagligen får komma ut i en rastgård”.

Emberland påpekar också att Breivik har tillgång till tv, dator utan internet och tv-spel.

Får inte sända

Intresset för rättegången är enormt. De 48 medieplatserna i fängelset tog omedelbart slut, men journalisternas rapportering kommer att begränsas. För att Breivik inte ska få sprida sitt manifest och få uppmärksamhet har Oslo tingsrätt avslagit alla ansökningar om direktsändning, även med fördröjning.

Medierna får heller inte vara med när rätten ska syna massmördarens cell och delar av den fyra dagar långa rättegången hålls bakom stängda dörrar.

Breivik ska framträda på onsdag. Drygt tre timmar är avsatt för hans vittnesmål. Säkerheten är rigorös och flygförbud råder över staden under hela rättegången.

I sommar har det gått fem år sedan bombdådet i Oslo och massakern på Utøya. Åtta personer dödades i huvudstaden och 69 på ön fyra mil nordväst om huvudstaden. Ytterligare 60 människor skadades.

Fakta: Terrordåden den 22 juli 2011

Visa

Strax före 15.30 fredagen 22 juli 2011 inträffade en stor explosion i regeringskvarteret i centrala Oslo.

Knappt två timmar senare kom ett larm om att en man klädd som en polis sköt ungdomar på Utøya där Arbeiderpartiets ungdomsförbund höll sommarläger.

Vid 18.30-tiden hade mannen, Anders Behring Breivik, gripits.

Totalt dödades åtta personer i Oslo och 69 personer på Utøya.

Den 16 april 2012 inleddes rättegången mot Anders Behring Breivik i Oslo tingsrätt.

Den 24 augusti 2012 dömdes Anders Behring Breivik till den norska lagens strängaste straff, 21 års fängelse med möjlighet till förlängning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer