En turist i Waikiki, i Honolulu. Foto: TT

Här är det förbjudet att sms:a mitt i gatan

Publicerad

Slänger du ett öga på mobilen när du går över gatan? Då riskerar du böter — åtminstone om du befinner dig i Honolulu som är den första större staden i USA att införa förbudet, skriver flera medier.

– Dina ögon befinner sig uppenbarligen inte där de borde vara och det innebär en risk för alla. Att titta ner för att läsa ett enda sms kan betyda att du inte tittar på vägen på fem sekunder, säger James Shyer från polisen i Honolulu till lokala Hawaii News Now.

Får prata i telefonen

Den nya lagen gäller såväl mobiltelefoner som videospel och surfplattor. Prata i telefon kommer dock fortsatt att vara okej.

– Det kommer vara svårt att hålla koll på om det efterföljs, men jag tror att det kommer att bli bra, säger Honolulubon Peter Dietrich till Hawaii News Now.

Telefonrelaterad distraktion låg bakom över 11 000 skador i USA mellan 2000 och 2011, enligt en studie från University of Maryland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.