Jeansföretaget Italdenim har tagit fram en helt ny teknik för att färga jeans mer miljövänligt – med hjälp av skaldjur. Foto: Planet under press

Nya metoden för att färga jeans: Krabbskal

Publicerad

Ett italienskt jeansföretag har tagit fram ett helt nytt sätt att tillverka jeans. Med ny teknik har de gjort sig oberoende av vissa giftiga kemikalier och utvecklat ett system som sparar uppemot 80 procent av vattenförbrukningen.

– Om de större företagen skulle göra samma sak som vi gör, så skulle det göra stor skillnad, säger Luigi Caccia, vd på Italdenim.

I dokumentären Den giftblå floden granskas klädindustrins miljöpåverkan, och man fastslår att det under tillverkningen av jeans släpps ut mängder av giftiga kemikalier rätt ut i naturen. Dessutom krävs det drygt 3 000 liter vatten för att tillverka ett par jeans.

En stor del av produktionskedjan är färgningen av tyget – som av de största tillverkarna görs med hjälp av giftiga kemikalier.

Använder skaldjur

Men det italienska jeansföretaget har börjat ställa om till en mer miljövänlig tillverkning av jeans. I stället för att använda sig av kemikalier har man vänt sig till havet, närmre bestämt till skaldjur.

I dag använder företaget skalet från bland annat krabbor för att skapa ämnet Kitosan, som ersätter de giftiga kemikalierna i färgningsprocessen.

– Det blir en del av den cirkulära ekonomin, för vi använder något som någon annan redan använt och slängt, säger Luigi Caccia.

Hör mer om deras arbete i videoklippet ovan. Hela dokumentären, Den giftblå floden, hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.