Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mette Frederiksen, Danmarks statsminister, hoppas att landet kan släppa på vissa restriktioner i landet redan 15 april Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Här är länderna som börjar lätta på restriktionerna

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset har fått länder att vidta kraftiga åtgärder. Flyg har stoppats, affärer har stängts och människor hålls inlåsta. Men nu kan det snart förändras på en del håll. Här är de europeiska länderna som snart börjar lätta på restriktionerna.

Danmark

Landets låg- och mellanstadieskolor kan förmodligen börja öppna från den 15 april, men förbud mot stora folksamlingar kvarstår över sommaren, säger statsminister Mette Frederiksen.

Beskedet kom sedan antalet sjukhusinlagda patienter minskat för femte dagen i rad.

Danmark har haft ett förbud mot att samla fler än tio personer både i offentligheten och i privata hem som har varit i kraft sedan den 17 mars.

Restauranger, barer och frisörsalonger, som stängdes 11 mars, ska dock vara fortsatt stängda, åtminstone till ”nästa fas” enligt Frederiksen.

Österrike

Landet var tidigt ute med att stoppa sammankomster med fler än fem personer, redan från den 15 mars. Samtidigt uppmanades invånarna att bara gå hemifrån för att handla mat eller hjälpa andra. Nu flaggar förbundskansler Sebastian Kurz för en öppning efter påsk.

– Målet är att från den 14 april låta mindre affärer på upp till 400 kvadratmeter öppna igen, och även järnhandlare och trädgårdshandlare. Men under strikta säkerhetsvillkor, säger Kurz på en presskonferens i Wien, enligt flera nyhetsbyråer.

Kravet på ansiktsmasker, som just nu gäller för kunder i landets matbutiker, kommer att utökas till övriga butiker samt resenärer i kollektivtrafiken.

Från och med 1 maj kan samtliga butiker öppnas igen. För hotell och restauranger är i sin tur målet att införa en stegvis återöppning tidigast i mitten av maj.

Som mest har landet haft över 1 300 nya sjukdomsfall om dagen. För en vecka sedan var siffran nere i drygt 800 – på måndagen bara 246.

Tjeckien

Landet stängde sina skolor från den 11 mars och införde dagen efter undantagstillstånd med kraftiga restriktioner för möten, butiker, restauranger med mera. Samtidigt infördes även inreseförbud för medborgare från ett 15-tal länder som drabbats av coronaviruset. Men nu kan det snart börja ljusna.

Redan från och med torsdag kan byggbutiker och enklare idrottsanläggningar få öppna igen. Inrikesminister Jan Hamacek talar samtidigt om att efter påskhelgen eventuellt lyfta landets strikta utreseförbud, där just nu bara gränspendlare tillåts lämna landet.

Österrike

Bekräftade smittade: 12 297

Antal avlidna: 220

Danmark

Bekräftade smittade: 4 875

Antal avlidna: 187

Tjeckien

Bekräftade smittade: 4 822

Antal avlidna: 78

Källa: Johns Hopkins university & medicine

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet