Rysslands president Vladimir Putin och Saudiarabiens energiminister prins Abdulaziz bin Salman al Saud. Foto: Evgeny Paulin/AP/TT, Andy Buchanan AFP/TT

Här är länderna som pekas ut som klimatmötets bromsklossar

Uppdaterad
Publicerad

De kallas ”spoiler countries”, länder som anklagas för att bromsa högre ambitioner på FN:s klimattoppmöte. Flera källor pekar nu ut bland annat Ryssland och Saudiarabien bland bromsklossarna i Glasgow. 

Det var en historisk händelse när orden om att fasa ut kolkraft och att sluta med fossila subventioner fanns med till det första utkast till slutdokument som presenterades i onsdags. Under de 25 klimatmöten som tidigare hållits har detta aldrig kunnat skrivas ut explicit.

Men i det nya utkastet som kom i dag är formuleringarna om att fasa ut kol och subventioner till fossila bränslen redan mer urvattnade jämfört med det första utkastet. 

COP26

Enligt Mary Robertson, Irlands före detta president som är med som observatör på mötet, är det oljenationerna Ryssland och Saudiarabien som ligger bakom kravet på svagare formulering.

Avfärdar formuleringen

Sveriges miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) säger till SVT att Saudiarabien är ett av flera länder som bromsat möjligheten att få in tuffa formuleringar om fossila bränslen i slutdokumenten. 

Flera ryska representanter som SVT:s team i Glasgow talat med bekräftar också egna det egna landets kritik till skarpa formuleringar om fossila bränslen. 

En man i den ryska förhandlingsdelegationen, som kräver att få vara anonym, avfärdar formuleringen om att kol och fossila subventioner ska fasas ut. 

– Det är inte en balanserad approach. Man kan inte peka ut en viss energikälla som dålig, säger han. 

”Falska anklagelser och lögner”

En hög representant från den ryska fossilindustrin som SVT möter, säger först att förnybar energi kan vara bra, och att fossila bränslen på lång sikt kanske kan fasas ut, men att det är långt dit. 

SVT har utan framgång försökt få officiella kommentarer från både den ryska och saudiska delegationen.

Saudiarabiens energiminister prins Abdulaziz bin Salman al Saud kallade tidigare i veckan påståenden om att landet försöker sabotera förhandlingarna för ”falska anklagelser och lögner”.

Fossila bränslen

  • Enligt FN har världen fossila subventioner minskat, men de var 2019 drygt 400 miljarder dollar.  Länder som Iran, Kina, Indien, Saudiarabien och Ryssland står för de största beloppen,
  • Men många länder inklusive EU och Sverige har sådana subventioner. 
  • Beloppet kan jämföras med löftet om att väldens rika länder skall ge 100 miljarder dollar i klimatbistånd till 2020. Ett löfte som brutits, och anses vara en viktig orsak till att så många fattigare länder är besvikna på klimatförhandlingarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

COP26

Mer i ämnet