Här är Putins innersta krets – med tillgångar på 500 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Männen tillhör Vladimir Putins innersta krets och är tillsammans goda för omkring 500 miljarder kronor. Men de saknas på EU:s sanktionslista – trots sina nära band till den ryska presidenten.

EU har infört nya sanktioner mot hundratals politiker, tjänstemän och militärer med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.

Men kritiker menar att sanktionerna slår fel och borde riktas mot Putins innersta krets, männen som förvaltar hans pengar.

Kriget i Ukraina

– Han är en extremt förmögen man, troligen den rikaste i världen, och har bevisat i över 20 år att han på ett djupt plan bryr sig mycket om pengar, säger den amerikanska finansmannen och visselblåsaren Bill Browder till SVT.

SVT har tittat närmare på ett tiotal miljardärer som alla har nära kopplingar till Rysslands president. Tillsammans äger männen och deras familjer tillgångar för runt 500 miljarder kronor – och flera av dem finns redan på USA:s sanktionslista.

Sergej Roldugin, cellisten

Han spelar cello, är dirigent och har sagt att han inte alls blev rik när Putins makt ökade likt många andra av presidentens närmaste vänner.

”Jag har en lägenhet, en bil och en stuga. Jag har inga miljoner”, berättade Sergej Roldugin för New York Times 2014 när USA diskuterade sanktioner mot ryssar i samband med annekteringen av Krimhalvön.

Men den stora dataläckan Panama-dokumenten visade ett par år senare en annan bild. Roldugin kunde kopplas till fem hemliga bolag i skatteparadis som i sin tur alla hade kopplingar till den ryska banken Bank Rossiya, en bank som kallats ”Putins plånbok”.

Banken grundades i samband med Sovjetunionens fall i början av 1990-talet med pengar från det sovjetiska kommunistpartiet och med hjälp av Vladimir Putin som då arbetade i Sankt Petersburg.

Enligt dokument i läckan var Roldugin miljardär via aktier i Bank Rossiya. Dessutom tjänade han närmare motsvarande 100 miljoner kronor om året.

Jurij Kovaltjuk, bankiren

Största ägare i Bank Rossiya var vid det senast kända tillfället en annan av Vladimir Putins vänner: Jurij Kovaltjuk. Han har av en representant från Vita Huset beskrivits som ”många ryska seniora tjänstemäns personliga bankir, inklusive Putins”.

Kovaltjuk äger en skidresort och stod som värd för bröllopet mellan Putins dotter och Kirill Shamalov 2013.

Kirill Sjamalov, ex-svärsonen

En tredje person är Kirill Sjamalov – som tidigare var gift med Putins yngsta dotter. Hans pappa Nikolaj Sjamalov har känt Putin länge och familjerna har semestrat ihop.

Kirill har byggt en förmögenhet på aktier i det petrokemiska bolaget Sibur och blev Rysslands yngsta dollarmiljardär som 34-åring. 

Pappan Nikolaj Sjamalov har jobbat för Putin i olika ställningar sedan Sankt Petersburgstiden och hans företag har även byggt det som kallas ”Putins palats” vid Svarta havet.

Anledningar till att sanktionerna dröjer

Flera av de så kallade oligarkerna finns redan på sanktionslistor i USA och Storbritannien. Sanktionerna handlar oftast om strikta reserestriktioner, om att frysa tillgångar och restriktioner mot att göra affärer med personerna.

Det kan finnas flera anledningar till att EU ännu inte infört sanktioner mot vissa oligarker, enligt finansmannen Bill Browder handlar det om ett 50-tal som är närstående Putin. Flera av dem har medborgarskap i EU-länder som Malta, Cypern och Portugal via de så kallade ”gyllene passen”. Ett antal av oligarkerna är också storägare i bolag som är börsnoterade i bland annat London.

En tredje förklaring kan vara att USA sannolikt har mer omfattande underrättelseinformation om deras finansiella kopplingar till Vladimir Putin. I de fall EU riktar sanktioner mot personer som på pappret inte verkar ha några ekonomiska relationer till den ryske presidenten finns det en risk att det uppstår en debatt kring rättssäkerhet.

Fakta: Putins vänner

De tio personer som SVT granskat har tillsammans tillgångar för omkring 500 miljarder kronor. Siffrorna kommer bland annat från olika ägarandelar i börsnoterade ryska bolag och från finanstidningen Forbes sammanställningar. Samtidigt visar en genomgång att majoriteten av personerna har tillgångar och anonyma bolag i flera av de dataläckor som avslöjats senaste åren, bland annat Panama-dokumenten och Paradisläckan. Det betyder att den totala siffran kan vara betydligt större.

Roman Abramovitj

Ägare av fotbollslaget Chelsea. Rekommenderade Jeltsin att göra Putin till sin efterträdare. Storägare i stålbolaget Evraz. Äger världens näst största yacht.

Vladimir Bogdanov

Vd för gasbolaget Surgutneftegaz. Fått medalj av Putin.

Sergej Tjemezov

Vd för industrikoncernen Rostec. Blev vän med Putin i DDR på 1980-talet. Har kallats ”Putins bankir”.

Oleg Deripaska

Har beskrivit sig själv som en del av ryska staten. Delägare i aluminiumbolaget En+. Utreddes i USA för misstänkt penningtvätt.

Sulejman Kerimov

Storägare i ryska guldproducenten Polyus. Har fått medalj av Putin.

Jurij Kovaltjuk

Vän med Putin sedan Sankt Petersburgtiden. Kallas även han ”Putins bankir”.

Sergej Roldugin

Cellist. Beskrivs som Putins närmaste vän. Gudfar till Putins äldsta dotter.

Kirill Sjamalov

Har varit gift med Putins yngsta dotter. Pappan byggde Putins palats.

Andrej Skotj 

Pappan Vladimir äger 30 procent av Rysslands största järngruvbolag.

Viktor Vekselberg

Nära vän till Putin. Kallas aluminiumbaron. Äger nio Fabergeägg köpta för cirka en miljard.

Källor: Forbes, The Guardian, Panama-dokumenten, Paradisläckan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet