Hård kritik och memes – så reagerar Australien på Facebooks blockering

Uppdaterad
Publicerad

Användare i Australien kan inte längre dela nyhetslänkar och mediebolag är blockerade. Nu reagerar australierna – bland annat med memes.

Efter att Facebook blockerat nyhetsinnehåll från Australien på sin plattform har nyhetsmediernas sidor på plattformen ekat tomma. Användare kan inte heller dela nyhetsinnehåll.

– Jag tycker att det är löjligt, nyheter borde vara tillgängliga för alla, säger en invånare i Perth.

”Hänsynslös makt”

”Genom att stänga av delningen av nyheter har Facebook vänt uppmärksamheten från felaktig regeringslagstiftning och vidare till sin egen hänsynslösa makt”, skriver The Guardian.

Eric Goldman, forskare vid högteknologiska institutionen på Santa Clara university i USA, menar att beslutet snarare kommer stärka opinionen att Facebook och Google har mer pengar än vad de kan spendera och att journalistiken är det område som lider.

– Och som ett resultat kommer en överenskommelse mellan medierna och dessa tekniska giganter att leda till mer pengar som kommer att ge värdefull journalistik. Tyvärr kommer det sätt som de australiska myndigheterna utformat den här lösningen inte att främja det alls, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.