Här avbryts påskgudstjänsten av polis: ”Alla måste hem”

Publicerad

Påsken är som bekant en viktig högtid för många kristna, men på grund av pandemin har firandet sett annorlunda ut på många håll i år. I London valde polisen att avbryta en gudstjänst eftersom man ansåg att kyrkan bröt mot coronarestriktionerna.

På långfredagen samlades Londonbor för gudstjänst i en polsk katolsk kyrka i den brittiska huvudstaden. Men halvvägs igenom mässan överraskades deltagarna av att polis tog sig in i kyrkan.

Polisen hade fått ett tips om att köer bildats utanför kyrkan och gjorde bedömningen att församlingen bröt mot Storbritanniens coronarestriktioner. Den som inte lämnade kyrkan riskerade böter, var budskapet från poliserna när de talade till församlingen från altaret.

– Jag kände mig väldigt kränkt. För oss kristna är det den viktigaste dagen på året, säger en deltagare som nyhetsbyrån AP talat med.

Beslutet att avbryta gudstjänsten möttes av kritik från kyrkan, eftersom man ansåg att man följde gällande lagar och regler. Storbritannien har visserligen strikta regler för folksamlingar, men när det kommer till just religiösa samfund är lagstiftningen mer vag. Kyrkor och andra platser för tillbedjan får samla ”så många som platsen säkert kan husera”, lyder lagen.

Se när polisen avbryter gudstjänsten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.