Här badar byn i kogödsel – påstås bota sjukdomar

Uppdaterad
Publicerad

I helgen avslutades den för många hinduer viktiga högtiden diwali och firanden tog plats över hela världen. Hur festligheterna ser ut kan dock skilja sig rätt rejält åt, inte minst i Indiens många olika byar.

I Gumatapurai landets sydligaste delar avslutades firandet med en traditionsenlig festival där byborna badar i kogödsel.

Gödselfestivalen i Gumatapura, som kallas Gorrehabba, är en mångårig tradition som lockar långväga gäster varje år. Gödslet samlas in från gårdar i området för att sedan dumpas vid det lokala templet, där vuxna bybor sedan badar och leker i avföringen. Barn inkluderas i högtiden på andra sätt.

– Gorrehabba är väldigt unikt. Vi börjar vid klockan fyra på eftermiddagen genom att förklara traditionen för barnen. Sedan går de dörr till dörr för att samla in gödsel innan de bygger högar och kastar på varandra, förklarar Channa Mallappa, som bor i byn.

Traditionen är direkt kopplad till kons särställning inom hinduismen. Många hinduer ser kon som helig, och för vissa innefattar det synsättet även allt kon producerar, som gödsel. Enligt många bybor bidrar gödselbadet också med positiva hälsoeffekter, även om det nog inte är något som en svenskläkare hade rekommenderat.

Se bilder från festivalen och hör byborna berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.