Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera av de äldre i Lysychansk har valt att stanna kvar i staden trots striderna som har pågått i staden. Flera av invånarna berättar nu varför de valt att stanna kvar och hur livet ser ut idag. Foto: Reuters

Invånare i Lysytjansk berättar om livet bland krigets ruiner

Uppdaterad
Publicerad

I början av juli tog ryska styrkor över den ukrainska staden Lysytjansk. Kvar finns invånare som ansåg att en flykt var lika farlig som att stanna kvar.

Taket är trasigt. Man måste laga det, men hur och hur ska man betala för det? Var? Från vem? Vintern kommer snart också, säger Evgenia, invånare i Jevgenija.

Sedan den 3 juli är Lysytjansk, en gång en stad med 100 000 invånare, under rysk kontroll efter att ukrainska styrkor retirerat sedan ryska styrkor ockuperat staden och hårda strider brutit ut.

I ruinerna som striderna har lämnat efter sig finns många människor kvar, däribland barn och äldre, undangömda i skyddsrum och källare.

– De tog ner alla ukrainska flaggor och började dela ut humanitär hjälp eftersom det fanns många människor i staden, även om de sa att staden var tom, men nej, det fanns många människor: i alla källare, i alla hus, i alla skyddsrum, många människor med barn och gamla människor.

Lysytjansk var, vid sidan av tvillingstaden Sievjerodonetsk, en av de två sista städerna under ukrainsk kontroll i Luhansk-regionen i östra Ukraina.

Stadens fall innebär att Ryssland nu har kontroll över i stort sett hela Luhansk – ett betydelsefullt ögonblick i Moskvas ögon då president Vladimir Putin sett regionen som ett viktigt strategiskt mål.

Se invånarna som försöker leva vidare i Lysytjansk i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer