Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här får de mat från ovan efter Stormen Dianmu Foto: Reuters/AP/TT

Här faller mat från himlen efter Stormen Dianmu

Publicerad

Över 70 000 hem i norra och mellersta Thailand har översvämmats i spåren av den tropiska stormen Dianmu, och sex människor har dött. Myndigheterna gör nu sitt yttersta för att skydda huvudstaden Bangkok. Och med hjälp av skärmflyg delas det ut mat till behövande.

Vattennivån i floden Chao Phraya, som slingrar sig genom Bangkok, stiger stadigt i takt med att vatten släpps ut från dammar uppströms den nära 40 mil långa floden. Sandsäckar placeras ut och situationen övervakas noga, meddelar regionala myndigheter.

– Vi kommer att varna människor om vi ser tecken på att vattnet stiger och det finns risk för en störtflod, säger guvernör Aswin Kwanmuang.

Byggd på träskmark en och en halv meter över havsnivån

Mångmiljonstaden, som kallats österns Venedig, är byggd på träskmark en och en halv meter över havsnivån. De risodlingar och jordbruk som tidigare absorberade vatten, har numer ersatts av bostäder vilket ökar riskerna.

Stadens plan för att leda bort vatten genom underjordiska reservoarer och tunnlar har sinkats på grund av problem med att köpa upp mark, rapporterar lokala medier.

Under monsunperioden 2011 omkom över 500 människor i de värsta översvämningar som drabbat Bangkok på decennier, och en femtedel av staden låg under vatten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.