Foto: TT

Här går Madelines catwalk-dröm i uppfyllelse

Uppdaterad
Publicerad

18-åriga Madeline Stuart från Australien har drömt om att bli modell hela livet. Nu har hon fått chansen att beträda catwalken på modeveckan i New York. Madeline hyllas nu av många som ett välkommet tillskott i den annars likriktade modebranchen. Anledningen: hon har Downs syndrom.

Karriären har gått fort för Madeline Stuart. Från att ha varit en helt okänd tjej i Australien pryder hon nu förstasidor över hela världen. Hon är ansiktet utåt för ett sminkmärke och har blivit utsedd till årets modell. I helgen gick hon modell under modeveckan i New York. Madeline, som föddes med downs syndrom, har svårt att själv uttrycka sig i intervjuer. Men hennes mamma Rosanne berättar att Madeline visserligen var nervös innan, men att allt gick väldigt bra.

– Det var en lång dag och vid några tillfällen blev hon lite överväldigad av alla kameror. Men hon hade en väldigt bra dag. Madeline var lite nervös när hon blev sminkad och fixad i håret men det löste sig också, säger Rosanne Stuart.

”En längtan efter hela människan”

Också andra funktionsnedsatta personer deltog i den modevisning som Madeline var en del av i helgen. Den anordnades av en organisation som arbetar för mångfald i modebranchen. Något som blivit en tilltagande trend, berättar Elin Frendberg, vd på Swedish Fashion Council, tidigare Svenska moderådet.

– Det finns en längtan efter att få se fler olika människor representerade i modesammanhang. Branschen har ett ansvar att spegla en sund och mänsklig världsbild och på senare tid har vi sett fler och fler varumärken som vill bidra till mångfald, säger hon.

Elin Frendberg menar också att sociala medier har spelat en stor roll i förändringen.

– Vi ser en demokratisering i hela samhället och modebranchen är inget undantag. Vi måste förhålla oss till detta. Tidigare var visningar till för stylister och press. Nu med sociala medier blir dessa tillställningar mer publika och branschen behöver förhålla sig till att spegla konsumenterna på ett annat sätt i dag, säger hon. 

Började på Facebook

I Madelines fall började allt med att hennes mamma lade upp bilder på Facebook. Snabbt fick hon tusentals följare. Det dröjde heller inte länge innan Madeleine blev uppmärksammad i media runtom i världen. Designern bakom de kreationer som hon bar på modeveckan i New York tvekade aldrig på att anlita henne.

– Vi har i åratal försökt utvidga parametrarna för vad vi anser vara skönhet. Därför är det självfallet inte pr när vi säger att vi vill använda fler modeller med Downs syndrom på catwalken. Hon har verkligen bevisat att om man har ett mål i livet så kan man förverkliga det, säger designern Jean Daniel Meyer Vermeulen.

”Det är så vackert”

Mycket har hänt sedan Madeline var liten och blev retad på lekplatsen. Att Madeline nu har uppnått sin dröm gör att hennes mamma, Rosanne, känner sig lycklig. Och efter helgens modevisning var hon också stolt, även om hon visste att det skulle gå bra. 

– Jag blev så stolt över henne. Jag var aldrig nervös över att hon inte skulle göra ett bra jobb. Det visste jag att hon skulle göra. Jag är bara så stolt att se min dotter där uppe. Det är så vackert, säger Rosanne Stuart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.